Бразилската централна банка изненада с намаление на лихвения процент с над 50 базисни пункта

Травис Уолдрън, Bloomberg

16:36 | 4 август 2023
Преводач: Петя Кушева

За мен изненадата не беше просто понижението на лихвата от 50 базисни пункта, което беше по-голямо от очакваното от повечето икономисти, но фактът, че предстои има още 50 базисни пункта намаление.

Точно така. Това е голямата новина. Понижение се очакваше, било 25 базисни пункта или 50 и хората търсеха сигнали какво да правят занапред, след този ход. Неочакваното е съобщението за още 50 базисни пункта понижение на лихвата.

Бразилия беше първата голяма централна банка, която започна да увеличава лихвите в резултат на пандемията. А сега е първата голяма банка, която започва с пониженията. Чили понижи миналата седмица, но сега Латинска Америка води този цикъл, въпреки че Фед и Европейската централна банка се движат в другата посока.

Травис, това беше първото заседание, на което присъства представител на Лула. Знаем, че Лула упражнява натиск над централните банки след завръщането си като лидер през януари. Как се отразява това на политическата среда, в която работи централната банка?

Ще видим, защото Лула по-рано каза, че очаква намаляване на лихвите, но и поднови критиките си към шефа на банката Роберто Кампус Нето. Интересното е, че Кампос Нето беше сред тези, които гласуваха за по-голямо понижение на лихвата. Има въпроси как ще работи банката занапред, предвид назначението на представител на Лула в борда. Особено заради официалната автономия на централната банка, която беше утвърдена едва преди две години.

Но мисля, че ще бъде интересно да се види реакцията на Лула, защото както споменахте, това понижение е над очакваното и има сигнали, че лихвите ще паднат още.

Въпросът ми е дали ще могат да го направят, защото големите централни банки и развиващите се икономики се разминават. Сега всичко зависи какво се случва с инфлацията. Изглежда, че Бразилия е успяла намали годишната си инфлация под заложената годишна цел. Но за колко време и какви може да бъдат променливите там?

Да, мисля, че това все още е големият отворен въпрос - докъде ще стигнат. Казват в съобщението, че все още ще следят инфлационните очаквания и искат да продължат с наблюдението и да действат премерено.

Съществува въпросът докъде ще стигнат. Но голямата новина сега е колко бързо стигнаха толкова далеч.