Най-големите европейски икономики се свиват в края на тримесечието

Графика на деня 23.09.2023 г.

15:15 | 22 септември 2023
Автор:  Александер Вебер
Графика: Bloomberg L.P.
Графика: Bloomberg L.P.

Активността в частния сектор на двете най-големи икономики в еврозоната продължава да се свива през септември при слабо търсене на стоки и услуги.

Докато в Германия спадът намалява, във Франция той се задълбочава, сочат бизнес проучванията, публикувани от S&P Global в петък. Икономистите очакваха динамиката в двете страни да остане като цяло стабилна.

Еврото поевтиня с 0,4% до 1,0615 долара, което е най-ниската стойност от 17 март насам. Валутата се насочва към десета седмица на спад спрямо долара, като пазарите залагат, че европейската икономика не може да издържи на по-високи лихви.

Германските облигации задържаха аванса си, като така доходността по по 10-годишните държавни облигации остана с 4 базисни пункта по-ниска на 2,70%, близо до 12-годишния връх, докоснат в четвъртък. Доходността на двугодишните им аналози спадна с 2 базисни точки до 3,23%.

Представянето на германския сектор на услугите беше "приятна изненада", тъй като през този месец свиването му е незначително, заявиха от S&P Global. Производството, което страда от забавянето на световната икономика и по-високите лихвени проценти, доведе до спад в общата активност.

Цифрите за важния индустриален сектор на страната все пак показват, че "нещата не вървят надолу толкова бързо, колкото преди, като спадът на новите поръчки се забавя", заяви Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Хамбургската търговска банка. "Освен това намаляването на покупателната активност става все по-малко“.

Във Франция се влошиха както услугите, така и производството, като активността в частния сектор се понижи с най-много от ноември 2020 г. насам. И в двата сектора имаше широко разпространени съобщения за слабо търсене, а доверието по отношение на следващите 12 месеца отслабна осезаемо, заявиха от S&P Global.

"Френската икономика се насочва към едни неспокойни води", каза Норман Либке, икономист в Хамбургската търговска банка. "Смятаме, че икономическият растеж през 2024 г. ще бъде по-нисък от предварително очакваното".

Той добави, че във Франция все още се крие инфлация, която се дължи изцяло на услугите, като все още "няма много признаци за въздействие" от решението на правителството да наложи ценови ограничения за някои хранителни продукти от юли.

По-късно в петък данните за индексите на мениджърите по поръчките в еврозоната ще потвърдят продължаващото свиване, докато по-ранните данни от Австралия и Япония показаха разширяване. Очаква се индексът за Обединеното кралство да покаже подобно забавяне като през миналия месец. Данните за САЩ се очаква да покажат лек ръст.