Добрите новини от Китай не означават, че икономиката е извън опасност

Поредица от доклади отбелязват освежаваща промяна от прогнозата за мрак и гибел на Китай. Все пак централната банка реши да поеме известна застраховка

10:44 | 18 септември 2023
Автор: Даниел Мос
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Краткосрочните икономически перспективи на Китай вече не изглеждат толкова зловещи, но би било неразумно да се обявява, че дъното е достигнато. Страната е в дългосрочно забавяне, което не е започнало вчера и няма да приключи следващата седмица. Далеч от неговите брегове, предизвикателствата пред възстановяването вече са регистрирани сред елитите, които правят политиката: когато повиши лихвените проценти, Европейската централна банка едновременно предупреди за забавяне на регионалната и глобалната икономика. Китай присъстваше във всичко, освен с името си.

Първо, обнадеждаващата новина. След месеци на негативни доклади, оптимистите най-накрая имат какво да покажат. Индустриалното производство се повиши добре през август, надхвърляйки прогнозите, докато потребителят все още не е хвърлил кърпата, като продажбите на дребно отбелязаха здравословно увеличение. Безработицата в градските райони намаля леко. Също толкова важно е, че потребителските цени се върнаха на положителна територия през август. Числата от предходния месец показаха, че цените са спаднали, което е причината за повишеното безпокойство относно колебливото възстановяване и лекциите за опасностите от дефлацията. Това е в съответствие с променливия модел на растеж, който Политбюро на Комунистическата партия отбеляза през юли.

Наполовина пълна чаша ли гледаме или обратното? Здравата китайска икономика е предпоставка за стабилна и трайна световна експанзия. По-добре един месец със сравнително добри данни, отколкото още една порция гибел и мрак. Но е важно да не се увличаме. Изразените забавяния и дори рецесии могат да включват седмици или дори месеци, когато нещата не изглеждат толкова зле. Това е важен контекст за проверка на действията на Народната банка на Китай (PBOC). Централната банка изглежда се застрахова срещу по-лоши резултати.

В четвъртък тя разкри намаление на сумата, която заемодателите трябва да държат в резерв, вторият подобен ход тази година и един, насочен към подпомагане на банките да подкрепят държавните разходи. Натискането на резервния процент от Китай обикновено започва в петък вечер около 17:00 часа. Промяната във времето подхрани спекулациите, че изгревът ще доведе до повече действия, че Китай изпраща сигнал.

В този случай PBOC избра да разочарова. Органът запази средносрочния лихвен процент на 2,5% след изненадващо намаление от 15 базисни пункта миналия месец. Повторение вероятно никога не е било наистина планирано. Централните банкери обичат да поддържат вид на всемогъщество и понякога настояват за такава коректност от онези, на които се опитват да помогнат. По време на разгара на глобалната финансова криза Тим Гайтнър, тогавашен президент на Федералната резервна банка на Ню Йорк, призова висш ръководител на Уолстрийт да не говори публично, докато не изгуби уплахата в гласа си. Втора поредна изненада от PBOC би създала усещане, че властите вярват, че нещо не е наред. Такова сътресение, ако е необходимо, може да почака.

Гуверньорът Пан Гоншен наистина добави повече пари на паричните пазари в петък. Банката прекара месеци, облягайки се на залози на по-слаба валута. Юанът е намалял с около 5% спрямо долара тази година, един от най-големите спадове сред азиатските валути. Пан не прилича на ястреба, какъвто го представяха някои, когато дойде на работа преди няколко месеца. Това е хубаво нещо.

По-малко страхотно е, че трудностите на Китай бяха включени, макар и косвено, в повишаването на лихвите с четвърт пункт на ЕЦБ миналата седмица и съпътстващото понижаване на прогнозите за растеж на еврозоната. Банката приписва забавянето на ефектите от бързото затягане и „отслабващата международна търговска среда“. Последното е код за Китай, според Кришна Гуха, който проследява централните банки в Evercore ISI.

Ако мъките на Пекин бъдат забелязани във Франкфурт, колко време остава преди Федералният резерв да започне да изпраща сигнални ракети?

Икономиката на Китай все още не е там, където трябва да бъде. Целта за растеж от около 5% тази година, която изглеждаше като ниска прогноза, когато беше обявена през март, би била добър резултат - но Пекин може да има проблеми да я постигне.

Само не забравяйте да внимавате за вълните и това, което лидерите наричат „неравности по време на напредък“. Подводните течения може да бъдат опасни.

Даниел Мос е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ азиатските икономики. Преди това е бил изпълнителен редактор на Bloomberg News за икономика.