Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

ЕЦБ може и да продължи да вдига лихвите, но няма друг начин за борба с инфлацията

Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, "Бизнес старт", 15.09.2023 г.

12:30 | 15 септември 2023
Обновен: 14:13 | 15 септември 2023
Автор: Милен Симеонов

Повишаването на лихвените проценти от страна на ЕЦБ беше нещо очаквано, тъй като рецесията беше настъпила в основния локомотив на еврозоната. Въпросът беше дали да бъдат 25 базисни пункта или 50, като се прие по-мекият вариант. Трудно ми е да прогнозирам дали Европейската централната банка ще продължи и в следващите си заседания да вдига процентите, но засега обещанията са да се задържат докато се стигне до целевите 2% инфлация. Това каза Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Другият инструмент, който ЕЦБ може да приложи за овладяване на инфлацията, са "хеликоптерите пари" - да започнем да печатаме пак пари, както по време на Covid-19 кризата, но се видя, че този вариант не работи."

По повод рецесията в Германия Фезелов коментира, че там вече са предприети мерки. Първата стъпка, която са направили, е отварянето на въглищните централи и спиране на ветрогенераторите, които са изключително скъпи за поддръжка. Гостът изтъква, че е трудно да се прогнозира кога страната ще излезе от рецесия, но според него ще ѝ отнеме поне от 9 до 12 месеца.

"В германските среди започнаха да говорят, че Зелената сделка на този етап трябва да се "замрази", тъй като Европа, поставена в тези условия, не е в състояние да продължи да я развива в момента. Просто я отлагат за малко по-късен етап."

В ефира на предаването Фезелов коментира и ситуацията в САЩ и паричната политика, която се очаква да предприеме ФЕД. Гостът споделя, че за момента очаква политика на задържане на лихвения процент и стабилизиране на икономиката, но към края на годината на последното заседание на ФЕД не би било изключено леко понижение от 50 базисни точки.

"На този етап поне до края на годината смятам, че ще успеят да задържат тези нива и точно това е работата на Федералния резерв - да тушира негативните моменти в икономиката, за да избегнат рецесията, както стана в Германия."

По какъв начин ще се отразят предстоящите президентски избори на икономическото развитие на САЩ? Какви са прогнозите за икономическото стабилизиране на Китай? Застрашена ли е еврозоната от стагфлация? Това и още по темета гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.