Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Евгений Кънев: За българската икономика е по-добре да има украински внос

Евгений Кънев, управляващ съдружник на Инвестиционно консултантска компания "Маконис", в "Клуб Investor", 16.09.2023

21:05 | 16 септември 2023
Автор: Галина Маринова

За българската икономика е по-добре да има украински внос. Защото винаги е по-добре да се защитават пазарните механизми и да се подпомагат определени слаби играчи, ако такава възможност има от ЕС, а в случая това е позволено, отколкото да бъде защитаван целият сектор - без изключение дали говорим за огромни земевладелци с големи възможности или говорим за дребни играчи. Това каза Евгений Кънев, управляващ съдружник на Инвестиционно консултантска компания "Маконис", в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

От друга страна, допълни Кънев, "първият лош ефект е върху преработвателите, защото те пласират една четвърт от своята продукция на българския пазар, а останалата част изнасят".

"Това удря БВП, като растеж, защото износът е основен двигател. След това, поради факта, че не можем да внасяме евтино суровина, всъщност това влияе върху цените. Това означава, че се ограничава на бедните достъпа до продуктите, свързани с фураж, защото той отива и за млечни продукти, и за олиото, които отиват след това на щанда. След това влияе и на инфлацията, която е критерий за влизането ни в еврозоната. Виждате, ние в момента сме над този критерий". 


"Този проблем се отразява и на бюджета и както казва финансовият министър от април до сега над  160 млн. лв. не са постъпили в бюджета именно, защото не можем да облагаме с ДДС вноса", каза още Евгений Кънев. "Това са много, много ефекти, които накрая плащаме всички ние, за да защитим определен брой произодители. Това не означава, че никой не трябва да получава помощ, защото има и дребни производители. Тук говорим за това, че трябва да има пазарна конкуренция и най-слабите от този сектор да бъдат подпомогнати и това го разрешава ЕК и дори го финансира". 

"Като цяло се наблюдава тенденция за протекционизъм на пазарите в Източна Европа, защото украинските продукти отдавна са на европейския пазар, още преди войната. Има споразумение между Украйна и ЕС за внос". 

Всички тези проблеми се пренасят на политическо ниво - в Полша предстоят избори, в Словакия се смени властта, в България предстоят избори. Това е важно от гледна точка на това как се третира забраната или допускането на украинския внос. Има политически аспект, подчерта събеседникът. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.