Франция ще разреши продажбата на гориво на загуба, за да ограничи инфлацията

Графика на деня, 18.09.2023 г.

14:10 | 18 септември 2023
Автор: Уилям Хоробин
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Френското правителство планира да позволи на бензиностанциите да продават гориво на загуба, отменяйки закон от 1963 г., докато се бори да намери нови начини за ограничаване на инфлацията, без да добавя към огромните суми вече похарчени публични средства.

Премиерът Елизабет Борн каза в интервю за Le Parisien, че законът ще бъде спрян за ограничен период от „няколко месеца“. Подобен ход на теория би позволил по-голяма конкуренция между дистрибуторите, които биха могли да намалят цените под разходите и да се стремят да компенсират загубения марж с продажби на други продукти и услуги.

„С тази безпрецедентна мярка ще постигнем осезаеми резултати за французите, без да субсидираме горивата“, каза Борн. Тя изключи правителството да намали митата за гориво.

Цените на горивата са взривоопасен политически въпрос във Франция, където увеличението на налозите през 2018 г. предизвика движението на жълтите жилетки, което прерасна в месеци на протести заради жизнения стандарт.

Докато инфлацията се понижи от пролетта насам, енергийните разходи повишиха темпа обратно миналия месец. Тъй като цените на бензиностанциите се покачват през последните седмици след възобновяване на ръста в цената на петрола, финансовото министерство вече разчита на TotalEnergies SE за ограничаване на цената на бензина и дизела.

Миналата година правителството субсидира директно разходите за гориво за домакинствата с огромна цена за публичните финанси. Министърът на финансите Бруно Льо Мер каза по-рано през септември, че повторното въвеждане на такива мерки би било екологично, фискално и дипломатическо „отклонение“.

„Всеки трябва да поеме своя дял. Нормално е големите промишлени фирми да дават своя принос“, каза Борн. „Отговорността на държавата също е да намали своя дефицит и дълг.“

Планът на правителството, който ще бъде представен на парламента през октомври, бързо провокира отпор от индустрията. Според Франсис Пус, чието лоби Mobilians представлява 5800 бензиностанции във Франция, ще бъде невъзможно за по-малките доставчици да продават на загуба, тъй като не могат да компенсират разликата с продажбите на други продукти.

„Това е неразбираема ситуация“, каза Пус по BFM TV в неделя. „За бензиностанциите, които се опитваме да защитим от години, това е смъртоносен удар.“

Говорейки по-късно в неделя по същия телевизионен канал, френският министър на енергетиката Агнес Пание-Рунаше каза, че тя и Льо Мер ще се срещнат с Пус в понеделник, за да работят по финансови мерки за подкрепа на бензиностанциите.

„Когато споделяме усилията, най-големите трябва да полагат най-много усилия. А за най-слабите сме внимателни и им помагаме”, каза тя.