Може ли да се разчита на френските АЕЦ, за да се избегне нова енергийна криза

Сривът на EDF предизвика вълни на европейския пазар през зимата, който разчита на внос на електроенергия от Франция. Въздействието беше още по-голямо, тъй като Русия току-що беше спряла доставките на газ

10:14 | 8 септември 2023
Автор: Франсоа дьо Бопюи
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Енергийната криза в Европа се влоши сериозно миналата зима, тъй като Франция беше принудена да изключи повече от дузина от ядрените реактори, които правят страната жизненоважен износител на електроенергия.

Тази година милиони потребители и фирми разчитат на уверенията на Electricite de France SA, че е преодолял проблемите, които намалиха производството на атомна енергия с почти една четвърт през 2022 г.

„Насочваме се към зимата с много повече увереност, отколкото през миналата зима“, каза главният изпълнителен директор Люк Ремонт миналата седмица.

Ако той е прав, европейските домакинства и предприятия няма да трябва да страдат от заплахите от спиране на тока или исканията за драстични съкращения на търсенето, които доминираха миналата зима. Това също може да помогне за намаляване на цените на енергията, които остават високи, тъй като износът на повечето руски газ за региона все още е спрян.

Възстановяващата се продукция на EDF „е огромно облекчение за френската система и електрическата мрежа на Западна Европа“, каза Марк-Антоан Ейл-Мазега, ръководител на Центъра за енергия и климат към Institut Francais des Relations Internationales. „Това е много благоприятно от икономическа гледна точка“ и би трябвало да намали сметките за енергия, да намали държавните разходи за мерки за помощ и да облекчи търговския дефицит на региона.

Към четвъртък EDF имаше 39 работещи реактора, с 12 повече в сравнение със същия момент миналата година. Още десет са планирани да се върнат на работа през първите две седмици на септември, въпреки че това ще бъде частично компенсирано от планирани спирания за поддръжка другаде.

Всичко това е рязък контраст с миналата година - самопровъзгласилият се "annus horribilis" на EDF - когато френското правителство и мрежовият оператор предупреждаваха за спиране на тока, тъй като толкова много ядрени централи бяха затворени за ремонт. Франция стана нетен вносител на електроенергия през 2022 г. за първи път от 1980 г., тъй като нейното атомно производство се срина с 23%.

Сривът на EDF предизвика вълни на европейския пазар, който обикновено разчита на внос на електроенергия от Франция. Въздействието беше още по-голямо, тъй като регионът започна да изпитва енергиен глад, тъй като Русия спря повечето износ на газ след нахлуването в Украйна. Германия дори трябваше да отложи окончателното спиране на трите си оставащи ядрени реактора с няколко месеца, за да увеличи доставките.

Цените на електроенергията и газа счупиха рекорди миналата година, но Европа успя да избегне страховитата зимна криза благодарение до голяма степен на необичайно топлото време и други мерки, които ограничиха търсенето. Разходите за енергия оттогава намаляха, както и рискът от спиране на тока, но цените на електроенергията във Франция „остават твърде високи“, тъй като някои хора все още имат „съмнения“ относно доставките тази зима, каза Патрик Пуян, главен изпълнителен директор на френския енергиен гигант TotalEnergies SE, миналата седмица.

Премията на френските над германските цени на електроенергията се стеснява стабилно през последните месеци. Енергийните разходи биха могли да намалят допълнително, ако EDF успее да докаже на пазара, че е овладял техническите си трудности.

„Ремонтите напредват с много положителна инерция“, каза в интервю Реджис Клемент, заместник-ръководител на ядреното производство в EDF.

Миналата година предприятието се бореше да намери достатъчно заварчици и други техници, които да проверят и заменят множество спукани тръби, които биха могли да компрометират безопасността на системите за охлаждане на реактора. Оттогава френският ядрен гигант се възползва от наученото.

Процесът на ремонт е стандартизиран, като по него работят специализирани екипи, каза Клемент. Комплексната подмяна на ключови предпазни тръби в блока Cattenom-1, до границата с Люксембург, приключи само за 30 дни. Подобна работа в блока Cattenom-3 миналата година отне почти три месеца.

Тринадесет от 16-те реактора, които са по-податливи на така наречената стрес корозия, вече са ремонтирани или фиксирани превантивно, каза Клемент. EDF също постига добър напредък с проверките на блокове, където заваръчните шевове са ремонтирани по време на първоначалната им конструкция – друга потенциална причина за слабост в критичните системи – с около 80% от работния график за 2023 г., каза той.

Едно ключово развитие за допълнително намаляване на времето на престой на реактора: EDF вече може да поиска от регулатора разрешение за ремонт на много малки пукнатини в тръбите, открити чрез ултразвуково сканиране - които е малко вероятно да се задълбочат бързо - по време на периоди на планирана поддръжка. Те вече са получили такова одобрение в два-три случая, каза Климент.

„Правим всичко, за да избегнем прекъсванията и ситуацията е по-добра от миналата година“, каза френският премиер Елизабет Борн на 3 септември по радио RTL.

През първата половина на 2023 г. Франция си върна короната на най-големия износител на електроенергия в Европа, според Седрик Левандовски, старши вицепрезидент на EDF за ядрена и топлинна енергия. Компанията очаква наличният ядрен капацитет да нарасне от 40 гигавата през ноември до 50 гигавата в началото на януари, каза Клемент. Това е с 5 до 10 гигавата повече от година по-рано.

Все още може да има неравности по пътя напред като непланирани спирания или случайно отложено рестартиране. Но докато инциденти като този можеха да раздвижат пазарите на електроенергия миналата година, системата трябва да има достатъчно марж тази зима, за да ги преодолее без сътресения.

„Дори ако EDF не генерира толкова, колкото казват в момента, ние все пак виждаме, че те ще генерират много повече, отколкото миналата година“, каза Робърт Джаксън-Страуд, анализатор на енергийния пазар на ЕС в ICIS. Той очаква Франция да бъде нетен износител на енергия през по-голямата част от зимата и казва, че е по-вероятно цените да падат, отколкото да се повишават.

„Кризата отшумява“, каза Клемент от EDF. „Непланираните прекъсвания и големите корекции на стратегията са доста зад нас.“