Френски стартъп набира два милиарда евро за изграждане на завод за батерии за електроавтомобили

Verkor стартъпа, който дава надежди на Франция с конкурирането им със САЩ и Китай на пазара за електромобили

09:00 | 15 септември 2023
Автор: Албертина Торсоли
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френският стартъп Verkor набира над 2 милиарда евро, за да финансира завод в северна Франция след като президента Емануел Макрон полага усилия за привличането на инвестиции свързани с производството на електромобили с цел конкуренция на САЩ и Китай.

Строителството на новия завод за 1,5 милиарда евро ще бъде в пристанището на Дюнкерк и ще започне следващия месец. Главният изпълнителен директор на Verkor Беноа Леманян каза в интервю по телефона, че ще създаде 1200 работни места и има потенциал да произвежда 16 гигаватчаса на година. Очаква се да отвори врати през 2025 г.

„Ние работим усилено, за да сме сигурни, че тези батерии ще са конкурентоспособни по отношение на цената“ каза изпълнителният директор.“Ние искаме нашите клиенти да са способни да продават коли на достъпни цени. Има засилена нужда от локална екосистема за батерии в Европа,“ допълни той.

Заводът е един от четирите планирани такива във Франция. Verkor са разучавали 40 възможни локации във Франция, Италия и Испания преди да се спрат на Дюнкерк. Инвеститорите в проекта включват Macquarie Asset Management, Meridiam, държавни инвеститорски фондове както и ранните партньори на вектор Renault SA.

В плана се включват още 650 милиона евро субсидия за изследвания, тя идва от френската власт на централно и местно ниво.

Инвестициите във Verkor са „смел знак за нашата амбиция за реиндустриализация“, заяви Макрон.“ Също така демонстрира последователността в нашата иновационна политика на национално и европейско равнище, с подкрепата от инвеститори, големи компании и местни региони.“

Сделката е още една победа за Макрон, след като в сряда председателяt на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви разследването на субсидирането на производителите на електромобили от страна на Китай.

Районът около Дюнкeрк привлича и други инвестиции, като например от тайванския производител на батерии ProLogium Technology Co., Доброто местоположение в близост до заводите за електромобили във Франция, близостта до съседни държави, железопътните релси и дълбокото пристанище правят Дюнкeрк чудесно място за износ.

Компанията основана в Гренобъл, Verkor по-рано тази година обяви договор да снабдява Renault с висок клас батерии от 2025г. За автомобили като очаквания Alpine electric C-Crossover GT. Renault притежаваха 20% от Verkor, а в момента имат две места в борда на компанията и се очаква да останат с близо 10% от дяла си.

Успешното финансиране на Verkor е „Убедителна стъпка в развитието на електрически екосистеми във Франция“ сподели изпълнителния директор на Renault Лука де Мео

Jefferies Financial group Inc. бяха главния финансов съветник на Verkor заедно със Ceres Partners и Santander Corporate & Investment Banking. Хоган Ловелс бе съветникът по юридически въпроси.