Пазарите на метали се охлаждат, след като Пекин не обяви големи стимули

Графика на деня, 06.03.2023 г.

11:17 | 6 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Цените на суровини от желязна руда до мед паднаха, след като Китай си постави предпазлива цел за икономически растеж от около 5% за годината и не обяви никакви големи нови стимули.

Целта, обявена на Общокитайското събрание на народните представители (NPC), беше под това, което повечето икономисти очакваха, давайки на Пекин повече пространство за маневриране, след като пропусна миналогодишната цел с голяма разлика. Липсата на забележително съобщение за стимулиране на недвижимите имоти и инфраструктурата намалява ентусиазма сред инвеститорите в метали.

Нито един от официалните документи, публикувани досега през NPC, не предполага, че властите се интересуват от този вид масивен тласък, разгърнат за коригиране на икономиката след глобалната финансова криза или в началото на пандемията. Целта за продажби на местни правителствени облигации - гръбнакът на инфраструктурните инвестиции, които движат по-голямата част от търсенето на суровини - също беше скромна.

„NPC изпрати съобщението, че правителството има за цел само да подкрепи и стабилизира икономиката, вместо да издава масивни стимули“, каза Жиан Хан, ръководител на търговията в Yonggang Resources Co. Чуждестранните инвеститори са твърде оптимистични относно потенциала за повече стимули и биковете са „заложили твърде много“ на метали като медта, каза той.

Желязната руда спадна с 2,2% до 122,70 долара за тон към 12:00 ч. в Сингапур. Спадът в съставката за производство на стомана може да се дължи отчасти и на изявление на Националната комисия за развитие и реформи в петък, в което се казва, че печалбите на пазара са били „прекалено бързи“.

Акциите на големите миньори на желязна руда отстъпиха. BHP Group Ltd. падна с цели 1,1% в Сидни, а Rio Tinto Ltd. загуби цели 2,2%.

„Изглежда вероятно свързаният с инфраструктурата импулс на търсенето на стоки в Китай да намалее тази година“ и е по-малко вероятно да се използва дълг за подкрепа на икономиката, каза в бележка анализаторът на Commonwealth Bank of Australia Вивек Дар. Потреблението на суровини обаче вероятно ще остане силно през първото полугодие поради задържаното търсене от повторното отваряне в края на миналата година, каза той.

Медта падна с 0,6% до 8 932 долара за тон на Лондонската борса за метали в понеделник сутрин, цинкът загуби 1,1%, а алуминият се понижи с 0,5%. Петролът Brent се понижи с 0,7%, докато златото се понижи с 0,1%.

Имаше някои добри новини от NPC за селскостопанските пазари. Пекин обяви, че ще настоява за увеличаване на капацитета за производство на зърно с 50 милиона тона годишно като част от усилията си за укрепване на продоволствената сигурност. Не беше дадена обаче определена времева линия за целта.

Зърнената реколта в Китай е била 686,55 милиона тона през 2022 г., се казва в доклад на Националната комисия за развитие и реформи, и е стабилна на над 650 милиона тона от 2015 г. насам, според държавни медии.

Соевото брашно се покачи с 0,5% на стоковата борса в Далиан, докато царевицата поевтиня с 0,4%.