Съдбата на фондовия пазар в САЩ зависи от следващите 13 търговски сесии

S&P 500 отчете дневно движение от по-малко от 0,5% в двете посоки за трите търговски дни, приключващи на 1 март, ивица на спокойствие, наблюдавана за последно през януари

10:44 | 6 март 2023
Автор: Джесика Ментън и Елена Попина
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Четири големи събития през следващите 13 търговски сесии ще бъдат ключовите катализатори при определянето дали тазгодишното съживяване на фондовия пазар ще бъде дерайлирано или ще започне отново след спада през февруари.

Всичко започва във вторник, когато председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл започва своето двудневно свидетелстване за паричната политика в Конгреса. Тъй като индексът S&P 500 наближава най-добрата си седмица за един месец, инвеститорите ще търсят всякакъв намек за пътя на повишаване на лихвените проценти на централната банка.

„Пазарът се придържа към всяко едно положително нещо, което Пауъл казва“, каза Емили Хил, съдружник-основател в Bowersock Capital. „В момента, в който думата „дезинфлация“ излезе от устните му в реч по-рано тази година, пазарът скочи.“

Наистина ралито в края на миналата седмица беше стимулирано от шефа на Федералния резерв на Атланта Рафаел Бостик, който каза, че централната банка може да спре увеличенията на лихвите това лято.

След Пауъл идва февруарският доклад за работните места на 10 март и индексът на потребителските цени на 14 март. Поредни почишени данни за растежа на заетостта и инфлацията може да попари всички надежди, че Федералният резерв скоро ще се оттегли.

„Има толкова противоречиви сигнали в икономиката“, каза Хил. „Така че ще видите свръхреакции от страна на инвеститорите на предстоящите данни.“

След това, на 22 март, Фед ще даде своето политическо решение и тримесечни прогнози за лихвените проценти, а Пауъл ще проведе своята пресконференция. След това инвеститорите трябва да имат доста ясна представа дали централната банка ще спре повишаването на лихвените проценти известно време през следващите месеци.

Инвеститорите са разтревожени за повечето от това. Предполагаемата волатилност се връща към ниските 30 за деня на индекса на потребителските цени и близо до 40 за деня на решението на Фед за лихвените проценти ден по-късно, което означава, че търговците залагат на някои големи колебания, показват данните, събрани от Citigroup. Според Стюарт Кайзер, ръководител на стратегията за търговия с акции на Citigroup в САЩ, обаче, очакваната волатилност от 26 в деня на данните за работните места показва, че пазарът подценява този риск.

Що се отнася до самия фондов пазар, преобладаващото усещане е спокойствие. S&P 500 отчете дневно движение от по-малко от 0,5% в двете посоки за трите търговски дни, приключващи на 1 март, ивица на спокойствие, наблюдавана за последно през януари, когато инвеститорите увеличиха залозите си, че икономиката на САЩ може да избегне рецесия, докато инфлацията намалява.

Изслушването на Пауъл

Двугодишният доклад за паричната политика на председателя на Фед пред Банковия комитет на Сената на САЩ във вторник и Комитета по финансовите услуги на Камарата на представителите в сряда вероятно ще предложи намеци за икономическите перспективи на САЩ, по-специално за инфлацията, натиска върху заплатите и заетостта. Търговците също ще търсят улики за допълнителни стъпки, които Фед ще предприеме, за да контролира повишените цени.

Доклад за работни места

Пазарът на труда беше силен през януари. Това е важен двигател на инфлацията, тъй като ръстът на заплатите може да поддържа цените по-високи. И това е риск за цените на акциите, тъй като лепкавата инфлация би попречила на Фед да спре повишаването на лихвените проценти. Икономистите прогнозират, че равнището на безработица през февруари ще достигне 3,4%, без промяна спрямо януари. Ръстът на заплатите в неселскостопански сектор се очаква да спадне до 215 000 след изненадващия взрив от 517 000 работни места месец по-рано. Но в крайна сметка данните се свеждат до заплатите и до това дали Фед смята, че те се забавят достатъчно бързо, за да намалят инфлацията.

Данни за инфлацията

Индексът на потребителските цени през февруари е от решаващо значение, след като скочи в началото на годината. Всеки признак на постоянна инфлация може да накара Фед да повиши лихвите дори по-високо от очакваното. Прогнозата за CPI за февруари е 6%, което е подобрение спрямо 6,4% през януари. Основният индекс на потребителските цени, който премахва променливите хранителни и енергийни компоненти и се разглежда като по-добър основен индикатор от основната мярка, се очаква да нарасне до 5,4% спрямо февруари 2022 г. и с 0,4% спрямо месец по-рано. Целта на Фед за инфлация, която отчита повече от показанията на CPI, е 2%.

Решение на Фед

Пазарът оценява пик през септември за лихвените проценти от 5,4%, почти процентен пункт над текущия ефективен лихвен процент по федералните фондове. Търговците се подготвят за възможността Федералният резерв да се върне към огромни увеличения на лихвените проценти, като суаповете за овърнайт индекси се оценяват на около 31 базисни пункта на затягане по-късно този месец.

Разбира се, бъдещите очаквания на Фед и коментарите на Пауъл след решението ще повлияят на пазарните настроения. Но според Майкъл Антонели, пазарен стратег в Baird, ако има големи пропуски - като инфлацията, която идва много по-горещо от очакваното - това би провалило опитите за възстановяване на фондовия пазар.

„Ако терминалната ставка се повиши от 5% на 5,5%, това ще бъде попътен вятър, но няма да разбие фондовия пазар по начина, по който го направи миналата година“, каза Антонели в телефонно интервю. „Миналата година не знаехме как ще изглеждат по-лошите сценарии, но тази година прозорецът на потенциалните резултати е много по-тесен. И инвеститорите харесват това."