Производител на части за IPhone инвестира $ 700 млн. за завод в Индия

Решението на Foxconn би било успех за Индия, която вижда възможност да намали технологичната разлика с Китай, тъй като западните инвеститори и корпорации се възмущават от репресиите на Пекин срещу частния сектор

17:21 | 3 март 2023
Автор: Деби Ву
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Партньорът на Apple Inc. - Foxconn Technology Group - планира да инвестира около 700 млн. долара в нов завод в Индия, за да увеличи местното производство, съобщиха запознати, подчертавайки ускореното изместване на производството от Китай в условията на нарастващо напрежение между Вашингтон и Пекин. 

Тайванската компания, известна и с водещото си подразделение Hon Hai Precision Industry Co., планира да построи завод за производство на части за iPhone на площ от 300 акра в близост до летището в Бенгалуру, столицата на южния индийски щат Карнатака, твърдят източниците, които помолиха да не бъдат назовавани, тъй като информацията не е публична. Фабриката ще може да сглобява и телефони на Apple, а Foxconn може да използва обекта и за производство на някои части за зараждащия се бизнес с електромобили.

Инвестицията е един от най-големите единични разходи на Foxconn в Индия до момента и подчертава риска Китай да загуби статута си на най-големия производител на потребителска електроника в света. Apple и други американски марки се осланят на своите базирани в Китай доставчици, за да проучат алтернативни локации като Индия и Виетнам. Това е преосмисляне на глобалната верига за доставки, което се ускори по време на пандемията и войната в Украйна и може да промени начина, по който се произвежда електрониката в световен мащаб.

Очаква се новата производствена площадка в Индия да създаде около 100 000 работни места. В момента в обширния комплекс за сглобяване на iPhone на компанията в китайския град Джънджоу работят около 200 000 души, въпреки че броят им рязко нараства по време на пиковия производствен сезон.

Производството в завода в Джънджоу спадна преди празниците в края на годината поради ограничения, свързани с Covid, което накара Apple да преразгледа веригата си за доставки в Китай. Решението на Foxconn е последният ход, който показва, че доставчиците могат да изнесат капацитета си от Китай много по-бързо от очакваното.

Какво казва Bloomberg Intelligence

Планът може да предвещава ускорено преместване на Hon Hai от Китай. Според нашите изчисления, след като бъде завършена, тази фабрика би могла да подобри значително доставките на компоненти в Индия и потенциално да увеличи дела на страната в сглобяването на iPhone до 10-15 % от сегашните под 5 %.

- Стивън Цън и Шон Чен, анализатори

Плановете все още могат да се променят, тъй като Foxconn е в процес на финализиране на инвестициите и подробностите по проекта, казват източниците. Също така не е ясно дали заводът представлява нов капацитет или производство, което Foxconn прехвърля от други обекти, като например китайските си съоръжения.

Apple отказа да коментира. Hon Hai, чийто председател Янг Лиу се срещна с индийския министър-председател Нарендра Моди тази седмица, не отговори веднага на имейл с молба за коментар. Правителството на щата Карнатака също не отговори веднага. Лиу, който е на обиколка в Индия, се е ангажирал с друг производствен проект в съседния щат Телангана.

Решението на Foxconn би било успех за правителството на Моди, което вижда възможност да намали технологичната разлика между Индия и Китай, тъй като западните инвеститори и корпорации се възмущават от репресиите на Пекин срещу частния сектор.

Индия предложи финансови стимули на доставчиците на Apple, като Foxconn, която започна да произвежда последното поколение iPhone в завод в Тамил Наду миналата година. По-малките конкуренти Wistron Corp. и Pegatron Corp. също увеличиха производството си в Индия, а доставчици като Jabil Inc. започнаха да произвеждат компоненти за AirPods на място.