Япония вероятно е похарчила около 23 млрд. долара при последната интервенция за йената

Министерството на финансите заема все по-агресивна позиция в това, което може да се превърне в продължителна борба за подкрепа на йената

14:00 | 3 май 2024
Обновен: 15:58 | 3 май 2024
Автор: Тору Фуджиока, Сабуро Фунабики
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Япония вероятно е провела втората си валутна интервенция тази седмица, сочат данните за текущата сметка на централната банка, което е още един знак за засилената битка на правителството за подкрепа на йената.

Последното влизане на Токио на пазара вероятно е било на стойност около 3,5 трилиона йени (22,5 млрд. долара), въз основа на сравнение на сметките на Японската централна банка (BOJ) и прогнозите на паричните брокери.

В четвъртък BOJ съобщи, че текущата ѝ сметка вероятно ще намалее с 4,36 трлн. йени поради фискални фактори през следващия работен ден във вторник. Това е съпоставимо със средната прогноза на паричните брокери за 833 млрд. йени, каквато би била тя без интервенция.


Йената поскъпва на фона на повишения риск от интервенция. USD/JPY се срива с повече от 3% в края на сесията

Данните, публикувани по-малко от ден след като йената скочи рязко в часовете на търговия в САЩ, показват, че японските власти са предприели необичайния ход да се намесят на пазара малко след заседанието на Федералния резерв, когато инвеститорите все още усвояват съобщението. Това би било сигнал, че Министерството на финансите заема все по-агресивна позиция в това, което може да се превърне в продължителна борба за подкрепа на йената. 

"С наближаването на японските празници и данните за работните места в САЩ това беше много подходящ момент за властите да се справят със спекулантите", каза Юя Кикава, икономист в Meiji Yasuda Research Institute. "Това ще има голямо въздействие върху пазара. Усещам силна решимост на властите да защитят границата от 160 йени за долар."

Последното колебание в курса на йената последва също толкова внезапен скок в понеделник. Сметките на централните банки сочат, че движението от понеделник вероятно е било интервенция от страна на Токио на стойност около 5,5 трлн. йени, което е близо до дневния рекорд от 5,6 трлн. йени, поставен през октомври 2022 г.

Преди този ход късно в сряда в Ню Йорк и рано в четвъртък в Токио Central Tanshi Co. и Totan Research Co. прогнозираха спад от 700 млрд. йени в салдото по текущата сметка на BOJ поради фискални фактори, включително емитиране на държавни облигации и данъчни плащания. Ueda Yagi Tanshi прогнозираше, че балансът ще спадне с 1,1 трлн. йени. 

Изчисленията, базирани на сравнението на тези прогнози и отчетите на централната банка, предлагат само приблизителни стойности, а не конкретни суми. Подобен анализ се оказа точен, като показа, че скокът на йената на разтревожените пазари през октомври 2023 г. не е резултат от намесата на Япония за изкупуване на валутата. 

Изчисленията също така оцениха размера на интервенцията на 21 октомври 2022 г. на около 5,5 трлн. йени, което напълно съответства на действителната сума. 

Официалната месечна информация за размера на интервенцията ще излезе на 31 май. Търговците ще трябва да изчакат до август или по-късно, за да видят данните за ежедневните операции.  

В четвъртък главният валутен служител на Япония Масато Канда отказа да коментира дали Министерството на финансите е интервенирало два часа по-рано в Токио, когато йената рязко укрепна спрямо долара. Японската валута за кратко докосна 153,04 пункта от около 157,50 пункта. 

Канда наблюдаваше предишния цикъл интервенции през 2022 г. Министерството купи йената около 30 минути след края на пресконференцията на управителя на BOJ през септември същата година. Друг кръг от движения дойде месец по-късно с интервенции в рамките на един работен ден. 

Моделът на японските официални лица, които отказват да коментират, има за цел да държи пазарните участници в неведение. Липсата на незабавна яснота може да помогне на търговците да останат по-напрегнати и по-малко склонни да залагат срещу йената, дори ако министерството всъщност не е предприело действия. 

"Като действаха веднага след решението на Фед и извън часовете на Япония, те отправиха предупреждение, че са в състояние да се намесват 24 часа в денонощието", каза Хирофуми Сузуки, главен валутен стратег в Sumitomo Mitsui Banking Corp. "Все още очакваме данните за заетостта в САЩ по време на празниците "Златната седмица" и в зависимост от резултата от тези данни съществува риск от по-нататъшна интервенция".

В петък САЩ съобщават данните за неселскостопанската заетост за април.