Бондовете на Adani светят предупредително, докато разгромът от $153 млрд. утихва

Страховете от взрив на дълга през следващите три години са намалели, но инвеститорите все още имат съмнения относно по-дългосрочните способности на групата за изплащане

18:41 | 3 март 2023
Автор: Амея Карве и Ашутош Джоши
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Историческият пазарен срив на Adani Group показа признаци на отслабване, след като индийският конгломерат тръгна на обиколка, за да възстанови доверието и спечели инвестиция от $1,9 милиарда от високопоставен паричен мениджър.

Но един по-внимателен поглед върху империята на милиардера Гаутам Адани показва, че докато страховете от взрив на дълга през следващите три години са намалели, инвеститорите все още имат съмнения относно по-дългосрочните способности на групата за изплащане. Сривът на фондовия пазар на конгломерата и несигурността относно кредитните рейтинги продължават да разпалват притесненията относно достъпа му до средства след обвиненията на продавачи на къси позиции в измама.

Подобни опасения останаха дори след като Adani Group поднови усилията си да успокои инвеститорите по време на тридневно изложение тази седмица в Сингапур и Хонконг, където ръководителите казаха, че конгломератът има достатъчно пари, за да изплати дължимия дълг през следващите три години. Семеен тръст също така продаде 154,5 милиарда рупии (1,9 милиарда долара) акции в четири компании на GQG Partners, базираният в САЩ паричен мениджър, ръководен от Раджив Джайн.

„Със сигурност е положително, че успява да продаде част от притежанията си и да събере малко пари“, каза Камил Димич от North of South Capital. „Ако можем да видим този двигател да се възобнови, при който той отново има достъп до финансовите пазари, това може да стабилизира нещата“, каза той, имайки предвид милиардера Адани.

Adani Group също така намали разходите и направи предсрочно погасяване на дълга, за да облекчи поражението, което изтри $153 милиарда от нейните акции след обвиненията в измама на базираната в САЩ Hindenburg Research, които компанията отрече. Следните индикатори вероятно ще се окажат ключови за решенията на финансовите мениджъри относно конгломерата, докато кризата на доверие продължава да се разгръща.

Облигационен риск

Въпреки че повечето от петнадесетте доларови облигации на Adani Group са извън своите дъна, ударени веднага след доклада на Hindenburg от 24 януари, всички с изключение на един все още са на червено.

Четирите облигации на групата с падеж до края на 2026 г. се търгуват между 84 цента и 94 цента за долар, спад от 91 цента на 99 цента преди доклада, но все още показват относително нисък риск при плащане.

Картината е различна за облигации с падеж по-надолу по пътя. Седем от 11-те облигации на групата с падеж през или след 2027 г. се търгуват под или близо до 70 цента за долар, ниво, което определя дистрес или сериозни опасения относно навременното плащане.

Три от шестте едноименни компании имат дълг с падеж през следващата година, който надвишава паричните салда, каза групата в кредитен доклад миналия месец.

Несъответствието е най-голямо за Adani Power Ltd., която има 33,5 милиарда рупии дългови задължения през следващите 13 месеца, срещу паричен баланс от 19,3 милиарда рупии към 31 декември.

Със сигурност трите фирми все още може да успеят да преодолеят разликата с бъдещи приходи. Паричният поток на Adani Power възлиза на 118,4 милиарда рупии през тази фискална година, докато Adani Ports and Special Economic Zone Ltd. има 84,3 милиарда рупии, а Adani Total Gas Ltd. има 9,3 милиарда рупии, се казва в доклада.

Спад на акциите

След поражение, което изтри почти две трети от общата им пазарна стойност, 10-те акции на групата организираха колективен отскок в сряда за първи път след доклада на Hindenburg, водени от близо 15% скок във водещата Adani Enterprises Ltd.

Последните печалби помогнаха за намаляване на пазарната загуба на конгломерата до около 140 милиарда долара от пика от 153 милиарда долара.

Но все още е рано. Adani Total Gas, Adani Transmission Ltd. и Adani Green Energy Ltd., които натрупаха най-големите загуби, остават със 70% до 80% по-ниски от нивата си от 24 януари. Hindenburg каза в доклада си, че седемте ключови едноименни акции на Adani са имали изключително високи оценки и са изправени пред спад от 85%.

Нестабилни оценки

Moody’s Investors Service, която намали перспективата си за Adani Green и три други фирми до отрицателна от стабилна миналия месец, каза, че рефинансирането на дълга с падеж, промените в плановете за капиталови разходи и усилията за набиране на капитал са ключови променливи, които трябва да се наблюдават.

По-нататъшни рейтингови действия могат да последват, ако способността на фирмите да набират капитал е значително ограничена, има значително увеличение на разходите по заеми или влошаване на основните показатели.

По подобен начин S&P Global Ratings също понижи перспективата на Adani Group до негативна през февруари. В него се казва, че индийските банки вероятно ще начисляват по-високи рискови премии и ще станат изключително предпазливи след кризата.

Инвестиции

От седемте ключови компании, пет имат нищожно покритие от анализаторите и дори за другите две с повече последователи бруталната разпродажба изглежда е оказала ограничено въздействие върху възприятията на брокерските компании.

За водещата Adani Enterprises., която се проследява само от две брокерски компании, има препоръка за покупка и задържане според данни, събрани от Bloomberg. Adani Ports, перлата в короната и компонент на индийския бенчмарк NSE Nifty 50 Index, е най-следената и увеличи броя на обажданията за покупка до 21 от 20 преди кризата.

„Това, което липсва тук, това, за което никой не говори, е, че това са феноменални, незаменими активи“, каза Джейн, председател на GQG. „Трябва да си алчен, когато хората се страхуват.“

Но някои не са убедени. „Инвеститорите все още трябва да избягват тези акции, тъй като те са силно волатилни“, каза Картик Йонагадла, главен изпълнителен директор на базираната в Мумбай Quantace Research & Capital Pvt. „Ако някой инвеститор е продал тези акции преди няколко седмици поради доклад на подател на сигнали и иска да купи сега, защото са евтини, такива сделки са просто спекулации и нямат основи.“

ESG

Кризата се разпространи и върху пазара на ESG, което накара звеното за управление на активи на JPMorgan Chase & Co. да заличи съответните си портфейли от експозиция към империята на Адани.

Върховният съд на Индия заяви в четвъртък, че е създал група за разследване на обвиненията срещу Adani Group. Той също така поиска от регулатора на местните пазари да разследва всяка манипулация в акциите на групата и да информира за констатациите си в рамките на два месеца.