Разпродажбата свали пазарната стойност на Adani Group под $100 милиарда

Графика на деня, 21.02.2023 г.

10:44 | 21 февруари 2023
Автор: Авишек Вишной
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Комбинираната пазарна стойност на капитала на 10-те компании на Adani Group падна под 100 милиарда долара във вторник, тъй като изпадналият в затруднение конгломерат се бори да успокои инвеститорите след доклад за манипулиране на пазара, публикуван от търговец на къси позиции в САЩ.

Групата вече е загубила повече от 136 милиарда долара пазарна капитализация от 24 януари, когато базираната в САЩ Hindenburg Research публикува доклад, в който се твърди, че има счетоводни измами и манипулиране на акции - обвинения, които Adani Group отрича многократно.

Милиардерът Гаутам Адани и неговите компании наеха правни и комуникационни екипи, намалиха разходите и изплатиха дълг, докато се опитват да успокоят търговците, загрижени за достъпа на групата до финансиране. Въпреки че кампанията върна доларовите облигации на конгломерата от затруднена територия, продължаващата разпродажба на акции е индикация, че са необходими повече действия.

„Capex и дългът остават основни притеснения“, каза Самир Калра, основател на Target Investing в Мумбай. „Те могат допълнително да натежат върху оценките.“

Групата привлече международни купувачи на облигации за повече от 8 милиарда долара през последните години, като същевременно се обърна към глобални банки за поне още толкова заеми в чуждестранна валута, показват данни, събрани от Bloomberg. Рейтинговите агенции също преразгледаха перспективите за някои компании, включително Adani Green Energy Ltd. и Adani Ports & Special Economic Zone Ltd.

Адани и неговите компании сега дават приоритет на финансовото здраве пред агресивното, подхранвано от дългове разширяване през последните години. Фокусът на групата се измести към запазване на парични средства, изплащане на дълг и възстановяване на заложени акции, докато се опитва да поправи щетите, причинени от доклада на Hindenburg.

Акциите на групата се търгуваха разнопосочно във вторник, като флагманът Adani Enterprises Ltd. търгуваше с малка промяна към 11:04 сутринта в Мумбай. Adani Green, Adani Transmission Ltd. и Adani Total Gas Ltd. бяха надолу с лимит от 5%, докато Adani Power Ltd. се повиши с подобна величина, а Adani Ports се търгува с около 2% по-високо.