IPO секторът в Лондон се свива до частица от общите постъпления за Европа

Графика на деня, 12.12.2022 г.

19:55 | 12 декември 2022
Автор: Джулия Фиорети
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Делът на Лондон в постъпленията от европейски първични публични предлагания е спаднал до най-ниското си ниво от 2009 г. насам, което е още един знак за свиването на позицията на Обединеното кралство сред световните финансови пазари.

Според данни, събрани от Bloomberg, листванията в Лондон са събрали само £1,5 милиарда тази година, което представлява 9% от общо европейските $20,9 милиарда. Това е най-ниският процент от постъпленията от световната финансова криза насам, когато капиталът на Обединеното кралство допринесе само с 2% от всички обеми на IPO в Европа.

Слабото представяне подчертава борбата на Лондон да запази статута си на глобален финансов център след Брекзит. Политическите и икономически сътресения от последната година, в която двама министър-председатели подадоха оставка, допринесоха за неволите на Обединеното кралство. Миналия месец Лондон загуби за кратко титлата на най-големия фондов пазар в Европа от Париж, чиято пазарна капитализация нарасна през последните шест години.

„Пазарът на първични публични предлагания в Обединеното кралство напоследък преживя тежък период. Отвъд широката глобална икономическа слабост и рисковата атмосфера на пазарите, Обединеното кралство среща някои специфични проблеми“, каза Софи Лунд-Йейтс, капиталов анализатор в Hargreaves Lansdown. „Лондон загуби конкурентното си предимство след Брекзит и също така загуби първото си място за търговия с акции, тъй като инвеститорите търсят области с по-малко бюрокрация и по-пъргави операции.“

Лошата година за IPO в Лондон идва в една мрачна година за листванията в световен мащаб, тъй като високата инфлация и нарастващите лихвени проценти натежават върху капиталовите пазари, което води до спад на продажбите на акции на повечето борси. Икономическите перспективи в Обединеното кралство са особено мрачни на фона на историческа криза на разходите за живот и перспективата за продължителна рецесия.

Повечето от миналогодишните големи листвания в Лондон сега се търгуват твърдо на червено. 15-те най-големи IPO-та в Обединеното кралство за 2021 г. — включително компанията за доставка на храна Deliveroo Plc и производителят на обувки Dr Martens Plc — се търгуват под офертните си цени, което накърнява апетита на инвеститорите за нови сделки.

Лондон не е имал нито едно IPO на стойност над милиард долара тази година и само пет сделки събраха над 100 милиона долара, като най-голямото листване беше продажба на акции за 757 милиона долара от китайски производител на вятърни турбини. Като цяло за региона Porsche AG беше най-голямото листване с 9 милиарда долара, което изведе Германия на върха на класацията за приходи от листвания в Европа.

Правителството на Обединеното кралство се опитва да вдъхне живот на лондонското Сити с пакет от реформи във финансовите услуги, за да повиши конкурентоспособността му, въпреки че пакетът не отговаря на обещаното по-рано. Все още витае несигурност около потенциалните IPO-та, които биха могли да дадат на града така необходимия тласък, като листването на британския дизайнер на чипове Arm Ltd.

„Малко вероятно е пазарът да се възстанови напълно, докато капиталовите потоци като цяло остават потиснати и първото тримесечие на следващата година ще бъде от решаващо значение за очертаването на картината на това как IPO-тата в Обединеното кралство ще се оформят за цялата година“, каза Лунд-Йейтс.