Само 1% от китайските взаимни фондове ще завършат 2022 г. на зелено

Графика на деня 01.11.2022 г.

11:46 | 1 ноември 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Сривът на китайския фондов пазар заблуди някои от най-големите инвеститори във взаимни фондове в страната, като 99% от професионално управляваните продукти на пазара са напът да отчетат загуби за тази година.  

По-малко от 1% от китайските взаимни фондове от отворен тип насочени към акции носят положителна възвращаемост, според данни на финансовия сайт East Money Information Co., който е проверил 2,296 продукта. Фондовете, които отчитат свиване от над 30% за годината, включват водещи продукти от E Fund Management Co.’s Zhang Kun, Lombarda China Fund Management предлаган от Ge Lan и Invesco Great Wall Fund Management Co. управляван от Liu Yanchun.

Данните показват, че изборът на правилния сектор е по-важен от умението на мениджъра да подбира акции. От 19-те продукта на взаимни фондове, които в края на октомври все още са на зелено, седем инвестират във въглища или енергетика, а два залагат на квантови технологии. Останалите са насочени към инвестиции в държавни компании и здравеопазване, като някои от тях запазват печалбите си само защото са създадени след предишни пазарни спадове.

Начело на списъка е Yingda SOE Reform Theme Equity Fund, с ръст от 22% за тази година, който към края на юни има най-големи позиции във фирмата за традиционна китайска медицина Dong-E-E-Jiao Co, Shanghai Jahwa United Co и производителя на алкохол Kweichow Moutai Co.

Бенчмарк индексът CSI 300 се е сринал с 29% през 2022 г., като по-малко от 10% от компаниите в него са на зелено. След подобна разпродажба през 2018 г. 30 от продуктите на китайските взаимни фондове приключиха годината с печалба, въпреки че нито един не донесе на инвеститорите повече от 4% възвръщаемост.