Страхът от автоматизацията - породена от липсата на информация параноя

Роботизацията ще открие много повече работни места, отколкото ще закрие, смята Пол Уилмот

16:26 | 14 май 2019
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Мисълта, че роботите ще отнемат работата на хората, е просто една параноя, породена от липсата на информация. Това обяви Пол Уилмот, старши партньор в анализаторската компания McKinsey & Co, по време на фестивала Webit, който се провежда в Националния дворец на културата.

Според Уилмот роботизацията всъщност ще допринесе за създаването на много повече работни места в сравнение с броя на тези, които евентуално би заличила, като в същото време ще промени съществено познатите ни до момента.

Уилмот изтъкна предимствата на процеса по отношение на притеснителните демографски статистики, наблюдаващи се във все повече страни.

„Процесът ще бъде сложен, защото нивото на автоматизация зависи от хората и образованието им – някои професии ще бъдат по-силно повлияни за сметка на други", каза той.

Промяната на пазара на труда ще даде възможност за създаването на нови и по-гъвкави работни позиции, отбеляза още Уилмот.

Като част от предизвикателствата пред автоматизацията лекторът определи необходимостта от инвестиции за подготовката на кадрите и новите инструменти, които ще бъдат необходими за работния процес.

„Голяма част от страните не инвестират в обучението на новите кадри, от които се нуждаем... Трябва да влагаме средства в човешкия капитал и продължаващото обучение през целия живот. В страните също трябва да се инвестира, за да сме сигурни, че новите работни места имат подходящите инструменти", коментира той. 

По-рано форумът в София бе открит от президента Румен Радев, който каза, че само за едно десетилетие Webit се е превърнал от дигитално събитие в глобален форум и флагман на иновациите, предприемачеството и новите технологии.

„Затова за българите подобно събитие е повод за гордост, защото София се налага като дигитална столица и България се утвърждава все повече като лидер на иновациите, информационните технологии и стартиращите компании. Освен това Webit е доказва, че в областта на иновациите вече няма малки и големи държави, а има такива с амбиции за успех и каузи за проспериращо бъдеще“.

Президентът изтъкна, че силната конкуренция във всички сфери налагат все повече скоростта като основен приоритет в разработването на новите продукти, особено в дигитална сфера. Той обърна внимание, че въпреки това разработчиците не трябва да забравят, че алгоритмите и софтуерите, които се разработват днес, ще влияят върху ценностите и формирането на моделите за обществено поведение утре. „Това е огромна отговорност и тя изисква да мислим все повече за етиката в иновациите", добави Румен Радев. Според него това е една от големите заслуги на Webit - да събира на едно място всички хора, от които зависи този сложен процес.

„София - дигиталната столица, е домакин на най-добрите експерти, вперили поглед в бъдещето“, каза от своя страна българският еврокомисар за цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел при откриването на Webit.Festival. Тя изтъкна, че за нея като комисар изграждането на цифровата трансформация е един от най-важните приоритети, за да може тя да обхваща всички европейски страни. По думите ѝ Webit онагледява този европейски модел.

По думите на Габриел в последните две години Европа е отбелязала значителен напредък в цифровата трансформация. Тя отбеляза, че е постигнато много по отношение на европейския цифров единен пазар, за премахването на роуминга, за подобряването на свързаността, за електронната търговия, защитата на данните и свободното им движение, авторското право, киберсигурността и електронното управление.