Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Дигитализацията променя стремглаво бизнес моделите и работната среда

Пламен Русев в Светът е бизнес, 08.11.2016

23:50 | 8 ноември 2016
Обновен: 00:24 | 9 ноември 2016
Пламен Русев, основател на Webit. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Пламен Русев, основател на Webit. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дигиталната индустрия в България е напълно променена. Това каза основателят на Webit Пламен Русев в предаването Светът е бизнес на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "Преди осем години, когато започнахме, имаше много по-малко играчи, а днес са десетки, стотици. Започна да се развива цялата екосистема - компаниите растат и стават все по-големи. В същото време някои технологични компании станаха световни имена".

По думите на Русев днес е несравнимо по-лесно и една стартира компания в областта на технологиите да намери финансиране.

„Бъдещето е във виртуалната реалност, в изкуственият интелект, в здравеопазването и мобилността. Това създава много нови предизвикателства пред хората, като например какво ще бъде тяхното ново работно място. Няма причина за паника, но след пет до седем години професията шофьор ще бъде толкова изчезваща, колкото и тази на миньора в много държави“.

Ако човечеството не намери решение на този проблем ще се изправи пред сериозна криза, обясни гостът. Той коментира и предложението на Елън ​ Мъск за безусловен базов доход (ББД): „Аз лично не вярвам, че това е решението. Когато някой ви дава някакви пари за това, защото роботите са станали много по-добри от вас, изчезва нещо много важно и това е достойнството. Човек без достойнство преминава в други фази. Но имаме нужда от създаване на предпазна, социална мрежа за хората, които се срещат с новите предизвикателства“.

„Много е важно България да разбере предизвикателствата на новото време, за да можем от там, където вече сме попаднали, от мястото на второстепенен играч не само спрямо САЩ, а и спрямо Индия и Китай, да се придвижим отново напред. Това означава наистина да се създадат подготвени за бъдещето хора“.

Невъзможна ли е колонизацията на Марс или представлява вълнуващо предизвикателство? Какви са новите технологии, които са на път да внесат качествена промяна здравеопазването? 

Очаквайте видео с целия коментар.