В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Интернационализацията на малките и средни предприятия е изключително важна

Фабио Морвили и Марко Монтеки пред Bloomberg TV Bulgaria, 12.03.2018

20:07 | 12 март 2018
Снимка: Freeimages.com
Снимка: Freeimages.com

Ние вярваме много в интернационализацията на малките и средни предприятия, защото Италия има изключително много микро фирми и това е много важно за тях. Важно е някой да ги подпомага, за да могат да изнасят своите продукти. За това ние се опитваме да им помагаме в това отношение. Това е много важно за всички страни в ЕС, за да се постигне и европейска интеграция. Това каза Фабио Морвили, президент на Италиано-белгийската търговска камара и Италианската търговска камара в Люксембург, в интервю на редактора на Bloomberg TV Bulgaria Таня Харизанова от форума "EURONET-Italian Networking around Europe: INnovation and INTERNATIONalization in DIGITAL SOCIETY within the Bulgarian Presidency of EC 2018".

"Италианските търговски камари в чужбина съществуват в повече от 50 страни и това е едно много важно мрежово проникване", каза Морвили. По думите му малките и средни предприятия в България могат да се обърнат към Италианската търговска камера в България, която може да ги подпомогне да разгърнат бизнеса си, не само в Италия, но и в други страни по света чрез мрежата от италиански търговски камари и особено за тези, които се намират на територията на ЕС. 

"Председателството на България на Съвета на Европа със сигурност ще подсили ролята на страната в ЕС, каза още събеседникът и изрази надежда, че скоро страната ни ще влезе в Шенгенското пространство. 

Една от причините София да бъде избрана за провеждането на форума "EURONET-Italian Networking around Europe" е, защото "България е страна с много добър икономически растеж и председателства Съвета на ЕС", каза от своя страна Марко Монтеки, Президент на Италианска търговска камара в България и представител на Италианските търговски камари от Зона Европа. Една от целите на форума са да се обърне внимание на иновациите и на иновативните технологии. България ще организира WebIt през следващите месеци и целият свят, особено Европа ще обърне поглед към България. 

"Мрежата от всички 30 камари в Европа предоставя услуги, не само на италиански, но и на местни фирми. Обединява ни една обща мрежа и трябва да подчертая, че съществуват много силни връзки в рамките на европейските проекти".  

Европа се движи на две скорости, но страни, като България се движат напред с бързи стъпки и вярвам, че съвсем скоро ще настигне средните европейски нива, добави събеседникът. 

Двудневната конференция  "EURONET-Italian Networking around Europe: INnovation and INTERNATIONalization in DIGITAL SOCIETY" within the Bulgarian Presidency of EC 2018" се провежда в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз и е част от годишната среща на 30-те италиански търговски камари в Европа, понастоящем координирани от Италианска Търговска Камара в България.

Последните срещи на камарите се проведоха в Брюксел и Лондон. Там беше съгласувана съвместната им дейност по отношение на ЕС, беше обсъдено разработването на нови общи стратегии и определянето на крайните цели. С депутати от Европейския парламент беше споделен опит в контекста на европейските средства за финансиране.

Тазгодишната среща в София си поставя като основна цел подчертаването на стратегическата роля на България и укрепването на бизнес сътрудничеството в Европа. Форумът се фокусира върху основните приоритети на българското председателство в сферата на цифровата икономика и професиите на бъдещето, развитието на Европа в сектора на високите технологии, ролята на София като „Цифрова столица на Европа“ и интернационализацията на МСП в дигиталната ера.

Участниците в конференцията успяха да почерпят опит от Италианските търговски камари в Европа, които са част от над сто европейски проекта, финансирани от Европейската комисия.

Вижте коментарите във видеото.