В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Българските IT компании трябва да излязат по-смело на световните пазари

Филип Филипов във В развитие, 25.04.2017

16:17 | 25 април 2017
 Филип Филипов, ръководител на българския офис на Skyscanner. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Филип Филипов, ръководител на българския офис на Skyscanner. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българските основатели на компании трябва на първо място да намерят страхотен екип, когато стартират осъществяването на своя бизнес идея, защото "това е най-важното нещо". Но второто нещо, което ни убягва като пазар, е да мислят извън България. Това каза Филип Филипов, ръководител на българския офис на Skyscanner, в интервю на Яна Строй, Bloomberg TV Bulgaria, от форума WEBIT за предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. "Пазарът за продуктите, които създаваме, не е само в нашата гранична територия и именно излизането на европейския и на световния пазар ще доведе до растеж. Има интересни примери в България, които са успели да го постигнат".

Skyscanner е метатърсачка, която сравнява полети, места за настаняване и наемане на автомобили по зададена дестинация. През 2015 компанията отваря офис в България, като в страната работят около 40 души, предимно софтуерни разработчици. 

"1700 са партньорите на компанията по цял свят. Имаме изключително интересни продуктови характеристики и хората много се радват на продуктовият опит, който имат с нас, а мобилното приложението има над 60 млн. сваляния в света".

Инвестициите ни в технологии ни прави по-добри и конкурентни на силнонаситения пазар, в който оперираме, каза още събеседникът. "Ще продължаваме да инвестираме в технологии. Имаме интересни проекти в областта на гласово търсене, търсене през различни платформи, като WhatsApp, Facebook". 

Азия и САЩ са сравнително нови пазари, в които компанията реализира най-значим растеж, като "в САЩ и Китай растежът е над 100% годишно, и като потребители, и като приходи на компанията", добави Филипов. 

Кои са проектите, по които работи българският екип на компанията? Какъв е бизнес моделът на компанията? 

Вижте целия коментар: