В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Зрелостта на пазара у нас осигурява успехи за стартъпите

Натанаил Стефанов, председател на Българската стартъп асоциация (BESCO), В развитие, 22.11.2019

Най-важната причина зад успехите на българските стартъпи през годината е зрелостта на пазара. Европейският пазар, както на стартиращи компании, така най-вече на рискови инвестиции, узря в такава степен, че инвеститорите са доста по-отворени към риска и са склонни да дават по-големи инвестиции. Това каза Натанаил Стефанов, председател на Българската стартъп асоциация (BESCO) , в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

„В САЩ има насищане, където, за да наемеш един човек разходите са огромни. Това е и една от причините, немалка част от американските компании да базират част от изследователските и развойни центрове в Европа. Имаме много подобни примери в България“, обясни още той.

Според него 2019 г. е умерено успешна година за българската стартъп екосистема.

„Без да бъдем максималисти, считаме, че имаме огромен потенциал, който тепърва да развиваме. Истината в България е, че няма системно събиране на данни и статистика, така че каквото и да кажем, то ще е на база на лични наблюдения“, допълни Стефанов.

Гостът обърна внимание на фактът, че има все повече инвестиции на чуждестранни фондове в български компании.

„С единица инвестиция в България може да се направи много повече, отколкото където и да е другаде по света“, каза още Натанаил Стефанов.

Според него, за да станат разпознаваеми българските стартъпи е необходимо да съществува силен маркетинг на държавно ниво.

„Приоритет на държавата е България да се брандира като място за стартиране на иновативни компании с висока добавена стойност“

Гледайте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие