В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Канада вероятно ще има правителство на малцинството

Алекс Нестор - вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа, "В развитие", 22 октомври 2019 г.

Резултатите от изборите в Канада се очакваха, либералната партия загуби мнозинство в парламента. Но независимо от това кой е на власт в Канада, генералната линия във външната политика не се променя, освен някои нюанси, което дава стабилност и доверие на инвеститорите, каза Алекс Нестор - вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"От държавите в Г-10 канадската икономика е във възходящ момент, а канадският долар поскъпна спрямо американския с 4%, което са постижения на Либералната партия", каза гостът.

Досега в Канада никога не е имало коалиционно правителство и сега вероятно ще има правителство на малцинството, като Либералната партия ще разчита на подкрепа от Нова демокрация. Канада е разделена на избирателни райони и в тях, който спечели повече от 50%, печели и депутатско място, като няма втори тур на гласуването. 

Още по темата

"Джъстин Трюдо продължава да е много популярен в Канада и сред лидерите на либерализма по света. Той успя да подобри отношенията с коренното население на Канада, успя да предоговори NAFTA (Северноамериканска зона за свободна търговия) и да защити позициите на Канада в нея".

Търговският баланс между Канада и България е доста скромен, особено ако се сравни с търговския баланс между България и другите страни от Г-7. В тази област има голям потенциал, заяви той.

"Имиджът на Канада е, че е миролюбива държава, която решава конфликтите по дипломатически път. Международното положение на Канада е много силно. Тя има и мисия и роля, които трябва да изпълни".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие