Тръмп и протекционизмът - една история за непредвидимостта и деструктивността

Самонадеян, краен, противоречив и скандален - как ще повлияе Тръмп на световната икономика и търговия?

12:00 | 22 септември 2019
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Търговските гръмотевици на президента Тръмп удрят толкова често, че обществеността среща трудности да разбере какво наистина се случва. След повече от две години на опити и много грешки Конгресът и страната трябва да отстъпят и да погледнат общата картина, пише за Wall Street Journal Робърт Зелик, бивш президент на Световната банка, бивш търговски представител на САЩ и бивш заместник държавен секретар, предава Investor.bg.

Търговската политика на президента представлява фундаментално отклонение от тази през последните 85 години. Това е повече от въпрос на агресивна тактика на преговори. От Хърбърт Хувър насам САЩ не са имали президент, който така открито да е прегръщал търговския протекционизъм. В своето встъпително обръщение Тръмп гордо се обяви за протекционист. Сега вече можем да му вярваме. Твърдението му, че той е „човек на митата“, трябва да убеди всички преговарящи.

Президентът също харесва непредсказуемостта, създавайки такава, която обърква бизнес планирането и инвестициите. Например, след подписването на споразумението между САЩ, Мексико и Канада - USMCA (новото споразумение за свободна търговия в Северна Америка на мястото на NAFTA), той потъпка собствената си сделка, като заплаши да повиши митата за Мексико, защото се ядоса на латиноамериканците, които търсят убежище в Америка. 

Той няма да се промени. Търговията - като стената с Мексико и враждебността към имиграцията - е основен въпрос за електората на президента. Той трябва да го поддържа горещ.

Какви са последиците от завръщането на Тръмп към протекционизма? Първо, САЩ загубиха пазари за износ, защото се отказаха от сделки като Транс-Тихоокеанското партньорство (TPP). То понижи търговските бариери в Азия за други, но не и за САЩ благодарение на Тръмп. Европейският съюз получи преференциален достъп до Япония и други пазари. Китай понижи средните си мита за други страни до 6,7%.

Още по темата прочетете в Investor.bg.