В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Геополитиката ще е в основата на решенията на централните банки

Здравко Пиринлиев, пазарен анализатор от BenchMark, В развитие, 01.08.2019

В момента пазарът е изключително подвластен на геополитиката. При всички случаи действията на централните банки ще бъдат калибрирани на 100% с геополитическата обстановка. Това каза Здравко Пиринлиев, пазарен анализатор от BenchMark, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Голямо значение имат търговските отношения между САЩ и Китай, коментира той. 

"Вчерашното решение за сваляне на лихвите е инжекция в икономиката на САЩ в случай, че търговското напрежение се отрази на световната икономика".

Инвеститорите бяха разочаровани от решението на Фед. Централната банка не беше красноречива за бъдещото сваляне на лихвите и поради това последва разочарованието на фондовите пазари, заяви Пиринлиев.

В резултат на решението на Фед Dow Jones, S&P и Nasdaq реализираха спадове. В същото време доларът поскъпна, допълни гостът.

"Златото започна потенциална корекция в низходяща посока. През последните 2 месеца златото върви в много агресивен възходящ тренд, който е добре структурно изразен".

Глобалната икономика се намира в много специфична ситуация. Първото вдигане на лихвите след 2008 г. беше в края на 2015 г., припомни той.

"От тогава до сега имаше 9 увеличения на лихвите. Американската икономика се справяше доста добре. Но 2016 г. се оказа повратна, когато се случи Brexit и Тръмп беше избран за президент. Към момента най-силно влияние върху пазарите оказват опасенията за търговски конфликт".

Потребителската активност в Китай се свива, отбеляза Пиринлиев.

Вижте разговора във видеото.

 

Последни новини
Още от В развитие