В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Sentix: Имаме ранни сигнали за влошаване на икономиката в еврозоната през есента

Манфред Хюбнер, управляващ партньор в Sentix, „В развитие“, 12.07.2019 г.

Манфред Хюбнер, управляващ партньор в Sentix, „В развитие“, 12.07.2019 г. Манфред Хюбнер, управляващ партньор в Sentix, „В развитие“, 12.07.2019 г.

Фактическите данни за икономиката в еврозоната през второто тримесечие вече се влошават, а понижението на годишния индекс в Германия с 0,9 базисни пункта говори, че ни предстои още влошаване на икономиката през третото тримесечие на годината. Това коментира управляващият партньор в Sentrix Манфред Хюбнер в дистанционен разговор с Делян Петришки за предаването „В развитие“.

„Германия се насочва към рецесия. Последните данни са доста негативни, но политиците не реагираха на това. Не смятаме, че ще има стагфлация. Но, ако разгледаме инфлационните очаквания на инвеститорите, те също спадат много бързо. Хората се притесняват много повече за нов дефлационен епизод, отколкото за връщането на инфлацията“.

Индексът за икономическото развитие на еврозоната от доста време е на негативна територия (-0,3%), коментира още Хюбнер. Това означава, че икономическата ситуация ще продължи да се влошава и че еврозоната е на ръба на стагфлацията.

Още по темата

„Трудно е да се каже каква ще е политическата програма на Кристин Лагард, ако бъде избрана за следващия президент на ЕЦБ. Можем да правим предположения въз основа на миналото, че тя ще е човекът, който подкрепя еврото. По време на европейската криза през 2010-2011 г. тя беше един от политиците, които подкрепиха законите за стабилизиране на еврото. Но, когато човек поеме нова роля, е възможно средата да се промени. Мисля, че щом стане президент на ЕЦБ, Лагард ще се фокусира повече върху паричните проблеми и трябва да разчита на хората около себе си за вземане на правилните решения. Не мисля, че тя ще бъде толкова голям проблем за еврото и пазарите, колкото смятат хората в момента“.

Видео от анализа на Манфред Хюбнер вижте горе.

Последни новини
Още от В развитие