TNBT

В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

П. Илиев: БНБ просто си подрежда къщичката с наредбата за управление при извънредни ситуации

Петър Илиев, финансов журналист, „В развитие“, 27.06.2019 г.

Петър Илиев, финансов журналист, „В развитие“, 27.06.2019 г. Петър Илиев, финансов журналист, „В развитие“, 27.06.2019 г.

Българската народна банка (БНБ) се старае да вкара дейността си в ред преди доклада на Европейската централна банка (ЕЦБ) за влизане на страната ни във валутния механизъм ERM II, смята финансовият журналист Петър Илиев, коментирайки новата наредба за по-завишените критерии за избиране на поста управител на банка в страната ни. Темата той анализира пред Делян Петришки за предаването „В развитие“.

„Профилът на извънредния управител на БНБ трябва да е следният – той трябва да има магистърска степен, трябва да има доказан управленски опит в реципрочни институции на размера на банката и да няма свързаност или друга предпоставка за сблъсък на интереси при осъществяване на дейността си. С новата наредба Банката цели просто да вкара къщичката си в ред преди доклада на ЕЦБ“.

Още по темата

Три са основните сценарии, по които може да се развие членството ни във валутния механизъм на ЕЦБ, синтезирани от Петър Илиев по следния начин:

„От ситуацията може да излезем първо с фанфари. ЕЦБ може да констатира, че всичко е наред или с минимални допълнителни капиталови усилия от страна на банките, които са напълно осъществими в 3-6-9-месечни срокове, да се присъединим към съюза. Вторият вариант е ЕЦБ да каже, че ще почакаме за валутния механизъм ERM II. Тогава вече ще е решение на правителството дали да влиза в банковия съюз. Третият вариант е на ЕЦБ да се каже, че няма право да обявява персонално резултатите на банките и там всичко да приключи, тъй като Европейската банка няма правна отговорност за налагане на правните препоръки преди да сме нейни пълноправни членове“.

Видео от коментара и анализа може да видите по-горе.

Последни новини
Още от В развитие