Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Икономист: Премахването на валутния борд у нас ще има смисъл при забавяне на членството ни в еврозоната

Проф. Ганчо Ганчев, икономист, Светът е бизнес, 19.06.2019

21:00 | 19 юни 2019
Обновен: 15:12 | 5 юни 2020
Проф. Ганчо Ганчев, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Премахването на валутния борд е едно от нещата, които бихме могли да коригираме при преминаването към нов икономически модел. Това би могло да се случи по два начина - чрез преминаване към парично-кредитна политика и плаващ валутен курс по примера на Чехия, Унгария, Полша и Румъния или чрез присъединяване към еврозоната. Това каза проф. Ганчо Ганчев, икономист, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

Все пак няма смисъл да премахваме борда преди присъединяването ни към еврозоната, коментира Ганчев. Ако се очертае стратегическо забавяне обаче, можем да преминем към автономна парична политика, добави той.

"Основната пречка на валутния борд е, че страната по-трудно се адаптира към вътрешните и външни шокове. Икономическият растеж се характеризира с по-големи колебания на покачването и свиването на брутния вътрешен продукт". 

Според Ганчев отпадането на текстовете, свързани с обединението на Агенцията за приватизация с тази за инвестиции, от проектозакона за публичните предприятия може да доведе до забавяне на процеса за присъединяването ни във валутния механизъм ERM II.  

"Спазването на т.нар. Маастрийски критерии, касаещи бюджетния дефицит и държавния дълг, не е достатъчно, тъй като част от тях биха могли да бъдат замаскирани под формата на дългове на държавните предприятия. Това беше и причината този закон да е част от изискванията на Европейската комисия за приема ни в еврозоната".

Гостът коментира и нашумялата напоследък у нас тема за необходимостта от въвеждането на диференцирана ставка по ДДС за някои стоки.

"По-добре е да намалим ставката, специално за храните и лекарствата. Практиката показва, че при подходящ механизъм за събиране на данъка, това няма съществено отрицателно отражение върху приходите на бюджета".