Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще намали ли отпадането на ДДС цената на лекарствата?

Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, „Бизнес старт“, 11.06.2019 г.

09:02 | 11 юни 2019
Обновен: 00:01 | 6 юни 2020
Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, „Бизнес старт“, 11.06.2019 г.

Обмисляните от страна на ДПС законодателни инициативи за намаляване на ДДС върху хляба, книгите и лекарствата се превърна една от дискутираните в медийното пространство теми. Оказва се, че промени по линия на данък добавена стойност са доста трудни и дори не дават гаранции, че цените за крайния потребител ще бъдат сериозно променени. Темата за по-ниската ставка върху лекарствата коментира в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова председателят на Националната аптечна камара (НАК) Антон Вълев.

„По време на правителството на Симеон Сакскобурготски бе наложен данък върху лекарствата и тогава те наистина поскъпнаха с 20%, но падането на ДДС сега не би намалило цената им така драстично“.

Прокрадва се и идеята за налагане на различни ставки върху различните продукти в дадена аптека, но мнението на председателя на НАК е, че това ще създаде необосновани трудности.

„Различни ставки на отделните лекарства и продукти ще създаде трудности за бизнеса. За нас е по-правилно да се пристъпи към вариант с общо намаляване на ДДС – от 20% да слезе на 18%. Може да се направи и освобождаване на НЗОК от плащане на данъка. Достатъчно е касата да получава тези пари обратно от бюджета“.

Аптеките у нас трябваше да въведат система за верификация на лекарствата, които продават, но в хода на времето въвеждането на въпросната система се отложи и по всичко личи, че няма движение по този казус. От общо повече от 4000 аптеки в цялата страна едва половината са направили своите онлайн профили, коментира Вълев. Друга страна на проблема е, че производителите в голяма степен не разполагат с машини за изработване на новите верификационни кодове.

Министерството на Здравеопазването има своята вина за затрудненията в продажбата на лекарства, поради липсата на комуникация, смята още Антон Вълев.

„Години наред имаме сериозен проблем в администрацията на Министерството на Здравеопазването. Който и министър да дойде, той бива ръководен от едни чиновници в министерството, които са несменяеми. Тези хора никога не са работили в аптека, никога не са участвали в операция. Хора без един ден трудов стаж по специалността си пишат наредбите, а междувременно липсва политическата воля за промяна в това отношение“.

Целия разговор може да видите по-горе.