В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Бъдеща рецесия у нас би се дължала на външни фактори

Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България; Николай Василев, директор на ExpatCapital, В развитие, 11.06.2019

13:21 | 11 юни 2019
Петър Андонов, председател на Асоциацията на банките в България; Николай Василев, директор на CFA ExpatCapital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Андонов, председател на Асоциацията на банките в България; Николай Василев, директор на CFA ExpatCapital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Към настоящия момент икономическата ситуация в България е стабилна. Приключването на цикъла на растеж и евентуалното изпаданe в нова рецесия биха се дължали на външни причини. Около това мнение се обединиха Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България, и Николай Василев, директор на ExpatCapital, в интервю за репортера Хюлия Айваз от форума Клуб Investor „Банки и финанси“, излъчено в предаването „В развитие“.

Експертите коментираха и пътя на България към ERM II и еврозоната. Според Андонов страната никога не е била по-близо до присъединяването си към валутния механизъм.

Пътят е труден, една от неговите спирки е прегледът на качеството на активите на банките и стрес тестовете им, но има и други важни междинни етапи от подготовката. Важно е да сме търпеливи, процесът се развива, той все пак е двустранен“.

Позитивното е, че всички подкрепят по-бързото влизане на България в ERM II и еврозоната, добави Василев.

България трябваше обаче много отдавна да направи стъпки в тази насока. Притесненията са, че ще минат още много години и няма да сме направили достатъчно“.

Според него начело на промените при преминаването към цифрова икономика ще се окаже именно финансовият сектор.

„Разликата между настоящата ситуация и всички иновационни вълни, които човечеството познава до момента, е скоростта“, коментира Андонов. „Промените се случват изключително динамично, има страшно много информация, която може да се управлява и изменя света“, добави той.