В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Възходът на популистите ще създаде най-фрагментирания ЕП в историята

Цветана Балабанова, Bulgaria On Air, спец. пратеник в Брюксел, В развитие, 27.05.2019

Резултатите от изборите за Европейски парламент показват, че огромната мащабна вълна от крайно десен популизъм, която се очакваше да „залее“ блока, така и не се случи. Видяхме възход на тези партии, но те не спечелиха чак толкова много гласове. Общият им брой ще съставлява 1/4 от депутатите в ЕП, те няма как да имат мнозинство. Това каза Цветана Балабанова, Bulgaria On Air, спец. пратеник в Брюксел, в предаването „В развитие“ с водещ Николай Кръстев.

Последствието от възхода на популистките партии ще бъде създаването на най-фрагментирания ЕП в историята, посочи Балаганова.

„Предстоят дълги преговори, за да се сформират бъдещи коалиции и да се определи новият председател на Европейска комисия, както и кой ще заеме останалите важни постове, включително председател на Европейския съвет, както и гуверньор на Европейската централна банка“.

Журналистът коментира и причините за отлива на подкрепата на гласоподавателите от традиционните партии.

Доста голяма част от гражданите се чувстват разочаровани и неразбрани от тези партии. В последните години забелязваме и радикализиране на дискурса на десните партии“.

Много хора определиха европейските избори като „климатичния“ вот, защото в голяма част от западните страни темата за климатичните промени се превърна във водеща за предизборните кампании на партиите, отбеляза Балабанова.

Още по темата

Още по темата

Според журналиста изненадващ при тази вълна е големият брой на млади хора, решили да подкрепят „зелените“ партии.

33% от населението на Германия под 30 години са подкрепили такива движения. Това е положителен знак от гледна точка на заинтересоваността на младото поколение към политиката“.

Зелените партии ще продължат да набират сила, те ще имат своето влияние и в ЕП, прогнозира Балабанова.

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие