В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Потреблението остава основен агрегат на икономическия растеж у нас

Д-р Емил Калчев, икономически анализатор, В развитие, 08.05.2019

Българската икономика е класически пример за малка, отворена икономика и тя силно зависи от това какво става около нас, включително и от глобалната икономика, но най-вече от европейската. Логично е българската икономика да следва цикъла на по-бавен растеж. Потреблението ще остане водещ фактор за българската икономика, то нарасна с цели 6 на 100 през миналата година. Потреблението е близо 2/3-ти от БВП и най-големият агрегат от страна на търсенето. Това изтъкна д-р Емил Калчев, икономически анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"В България кредитът е евтин, лихвите по депозитите са ниски и населението предпочита да потребява, отколкото да спестява. Свидетели сме и на глобално увеличение на заплатите. Тази година се очаква те да нараснат с още повече от 8%, каквото бе през 2018 г. Липсата на квалифициран персонал води до това. Всичко това подхранва потреблението".

Благоприятните тенденции, от друга страна, вече са спирачка пред растежа, подчерта икономическият анализатор. "Според предприемачи и мениджъри има затруднение по намиране на работна ръка. Това налага ограничения сега и в перспектива. Хуманен капитал се формира трудно и бавно. Пред образователната система също има пречки. Ако младите биват въвлечени в трудовия процес, това би оказало своето положително въздействие", добави той.

Пенсионерите са резерв за трудовия пазар заради отчасти проблемната квалификация на младите хора, смята д-р Калчев. Но от друга страна, с увеличаване на възрастта за пенсиониране този резерв се свива, отчита той.

"Инфлацията в България се ускорява поради сложни причини. Една от тях е, че върху тази, характерна за еврото, наслагваме своята. Освен това у нас изпитваме инфлацията, породена от увеличените доходи".

Растежът се усеща, но неравенствата се задълбочават, отбеляза Емил Калчев. "Има безсрамно богати хора и хора в крайна бедност. Причината е дълбоко вкоренена в самия преход, който извършихме", уточни той.

Вижте видео материала с целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие