В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Вебер: Дискусията за Турция засяга въпроса докъде ще се разширява ЕС

Манфред Вебер, кандидат на ЕНП за евроизборите и претендент за поста председател на следващата ЕК, В развитие, 21.01.2019

Манфред Вебер. Снимка: Bulgaria ON AIR Манфред Вебер. Снимка: Bulgaria ON AIR

Ако оглавя ЕК, ще помоля да спрем преговорите с Турция. С Борисов изяснихме въпроса за туита. Радвам се на подкрепата на ГЕРБ. Това каза в интервю на Милена Милотинова, Bulgaria ON AIR, Манфред Вебер, кандидат на ЕНП за евроизборите и претендент за поста председател на следващата ЕК, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

Вебер даде ксклузивно интервю на Милена Милотинова, излъчено днес в предаването „Брюксел 1“ по телевизия Bulgaria ON AIR, като водещ кандидат на ЕНП за евроизборите и претендент за поста председател на следващата ЕК. Вебер в момента е председател на групата на ЕНП в ЕП, която е най-голямата политическа група там.

Ако бъде избран за наследник на поста на Жан-Клод Юнкер, Вебер заяви че вижда ролята си в продължение на традициите, поставени в политиката на Юнкер, но и в предвиждане и отговор на предизвикателствата на Европа, а това означава една крачка напред.

 "Нашата оценка е, че Жан-Клод Юнкер, който председателстваше ЕК през последните 5 години, свърши добра работа. Европа е икономически по-силна в момента – излязохме от икономическата криза и сме готови да дадем отговор на мигрантската криза – да спрем нелегалната миграция. В сравнения с 2015 година намалихме броя на мигрантите с 85%. Така че има положителни развития, но трябва да вървим нататък. Аз виждам себе си като продължител на традициите на Жан-Клод Юнкер, но трябва да вървим с една стъпка по-напред. За мен това означава да отговорим на предизвикателствата в Европа – първо – на това, което хората искат, това, което местните общности очакват от нас.
В този смисъл отново миграцията е проблем номер 1, на който трябва да отговорим. Да спрем нелегалните мигранти в ЕС.
И второ – трябва да дадем отговор по отношение на нашата отбранителната система на европейско ниво, защото предизвикателствата идващи от Владимир Путин, от НАТО, която вече не е толкова силна организация, каквато беше, Ердоган… Ние трябва да се изправим пред тези предизвикателства". 
 

Позицията към Турция, която е кандидат за членство в ЕС, по думите на Вебер, е фундаментален въпрос.

"Защото когато дискутираме Турция, дискутираме и фундаменталния въпрос къде е краят на процеса на разширяване – докъде може да се разширява ЕС, каква е финалната композиция на ЕС. Не мисля, че Турция принадлежи към ЕС. Ако стана председател на ЕК, ще обещая, че ще помоля институциите (б.р. - в ЕС) да спрем преговорите с Турция. Трябва да бъдем честни с Турция –  трябва да се знае какво и възможно и  какво – не. Но е важно да подчертая, че това няма да бъде спиране (б.р. - на отношенията),  това ще е отваряне на следваща страница .
Бих предложил на президента Ердоган да говорим как да засилим икономическото сътрудничество, например, като подобрим митническия съюз, за който понастоящем говорим в ЕС. Можем да говорим за визовата либерализация - това също е въпрос, който чака решение. Също и за борбата с тероризма – друг въпрос, който стои на масата. Имаме много общи въпроси за решаване. Нека ги  разглеждаме един по един. Може да имаме по-добри отношения, но нека спрем нечестните предложения за пълно присъединяване, които няма да проработят", каза още Вебер. 
 

За следващата ЕК с или без Великобритания, Вебер посочи, че това, което се случва в Лондон, е наистина трагедия.

"Британците на референдум решиха да излязат от ЕС. Съжалявам за това, но също така трябва да уважаваме решението им и това и правим. Сега виждаме след две и половина години на дискусии в британския парламент и общество как да изпълнят резултата от референдума и да осъществят излизането си от ЕС, те все още не нямат идея как да го направят". 
 

Вебер посочи още, че не може да си представи, че ще има европейски избори и във Великобритания – страна, която напуска ЕС. А ако спрат процеса на Брекзит, това ще означава оттегляне от процедурата по Член 50 и спиране на целия процес на излизане от ЕС. 

 

"Ако решат така, те са добре дошли. Ако си променят мнението, ако искат да останат, наистина са добре дошли.
Но ако процедурата по Член 50 е все още в сила, ако все още е в сила молбата им да излязат от ЕС, тогава не могат да определят бъдещето на Европа. Съжалявам, но не го приемам. Останалата част от европейците няма да го приемат. Българите ще кажат: Луди ли сте – те искат да си ходят, но ще решават   за следващата Европейска комисия, за парите за следващия период... Вече нямат право да решават нашето бъдеще. Европейците ще решават бъдещето си в ЕС, но вече не и британците".
 

За България и отношението на управляващите към изборите, Вебер каза, че за него "Европа не трябва да се дали на Източна и Западна, на Северна и Южна или на малки и големи държави, на стари страни и нови. Всички са европейци. Искам да постигнем такъв ЕС, в който всеки се чувства у дома, защитен.  България за мен като водещ кандидат на ЕНП за председател на ЕК е една успешна страна – икономически тя се справя много добре, а по отношение охраната на границите Бойко Борисов показа как могат да се охраняват добре от нелегалните мигранти и трафикантите.
Затова за мен България е един от силните примери в тази посока и аз много често го използвам в публичните дебати като положителен пример".

По въпроса за протестите на българските превозвачи по пакета "Мобилност", Вебер изрази мнение, че това не е германски въпрос, а проблем вътре в групата на ЕНП. 

"Защото основните въпроси на масата са два – да запазим единния пазар. И когато  индустрията на автомобилните превози в България отправи атрактивна оферта, да може да  получи договора и работата.
Но от друга страна  ние трябва да направим нещо за минималните социални стандарти на шофьорите на камиони.
Това са два идеологически подхода към въпроса.  Когато бях  последния път в България казах, че  споделям мнението на България, предадох мнението Ви и на нашата група. Защото смятам, че този пазар е пазар също и за България и Румъния и други страни, че те трябва да имат дял и да печелят от него".
 

Той изрази съгласие с тезата, че ако камионът и шофьорът трябва да се връщат на всеки 4 седмици, за какъв дял говорим, това ще съсипе бизнеса – ще го направи по-малко конкурентен.

"Напълно споделям това. За момента мога да ви кажа, че този пакет е блокиран в ресорната Комисията по транспорт на ЕП. Към момента изглежда, че няма да може да се намери решение на този въпрос преди европейските избори. Така че този въпрос засега се отлага.
Целият пакет Мобилност се отлага – такива са очакванията към момента и нека се опитаме да решим въпроса една година след изборите, като държим сметка и за двете важни неща - от една страна  да запазим конкурентноспособността, но от друга страна да има също социални стандарти за шофьорите на камиони.  Те вършат тежка работа и  ние  трябва да се погрижим също и за техния социален стандарт", уточни Вебер..
 

За подкрепата си за Преспанското споразумение между Македония и Гърция, въпреки че Нова демокрация, която е от неговото политическо семейство – на ЕНП, е срещу него, Вебер каза, че въпросът се обсъжда много пъти с политическата партия.

"Бях няколко пъти в Атина и говорихме по въпроса. Това е споразумение, което е на масата и двете правителства трябва решат въпроса. Правителството на Ципрас трябва да  събере мнозинство в  гръцкия парламент, както беше направено от македонска страна. Това е стъпката,  която трябва да се направи. Няма съмнение и че Европа трябва да помогне и да даде на Македония - на бившата югославска република Македония, проевропейско бъдеще".

 

Последни новини
Още от В развитие