В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

С интернет на нещата личната ни свобода приключва

Световноизвестните архитекти Рем Колхаас и Иполито Пестелини пред Bloomberg TV Bulgaria

Архитет Рем Колхаас /в ляво/ и арх. Иполито Пестелини по време на интервю за Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Архитет Рем Колхаас /в ляво/ и арх. Иполито Пестелини по време на интервю за Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Свързаността и така нареченият "Интернет на нещата" /IoT/ са огромна заплаха за личната ни свобода, казва световноизвестният архитект Рем Колхаас в специално интервю на Константин Томов, гл. редактор на списание Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE за Bloomberg TV Bulgaria, излъчено в предаването В развитие с водещ Вероника Денизова.

Моментът, в който всеки уред в дома ни и всяка наша вещ е свързана, е и моментът, в който тя ще бъде наблюдавана от някого. "Мисля, че страна като България по комунистическо време вероятно имаше представа каква несигурност могат да носят собствените ни домове, когато имаме усещането, че някой може би ни подслушва", казва Колхаас.

"Да, ние смятаме, че това е много тревожна тенденция.

И сме наистина изумени, че човечеството прегърна този изцяло търговски аргумент с цената на собственото си уединение и лично пространство".

Колхаас и Иполито Пестелини, най-нашумелият му ученик напоследък, коментират борбата с глобалното затопляне след избора на Доналд Тръмп, какви промени ще настъпят в архитектурата с новите технологии и ролята на социалните мрежи за днешния свят на масови дезинформации.

"Живеем в някакъв социален балон. Или по-скоро в престъпен балон от данни, в който ни захранват с фалшива информация", казва Пестелини.

"Фундаменталното ни право на достъп до информация просто вече не съществува".

Сграда на Колхаас в китайската столица Пекин

72-годишният Колхаас, основател на прочутото студио ОМА, е един от т. нар. starchitects - архитекти-суперзвезди.

Носител е на наградата Pritzker, кавалер на Почетния легион, професор по урбанизация в Харвард, директор на венецианското Биенале през 2014, специален консултант на Европейската комисия по превръщането на Брюксел в столица на ЕС. Негови ученици са имена като Заха Хадид, Бярке Ингелс, Джийн Ганг, Вини Маас. 

Цялото интервю на Константин Томов вижте във видеото:

Вижте новите устройства, показани на Световния мобилен конгрес в Барселона 26 февруари 2 март 2017.

Последни новини
Още от В развитие