Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Камен Колчев: Германия е най-губещата европейска страна в момента

Камен Колчев, Председател на Съвета на директорите на ЕЛАНА Финансов Холдинг, Светът е бизнес, 27.09.2019

Камен Колчев, Председател на Съвета на директорите на ЕЛАНА Финансов Холдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Камен Колчев, Председател на Съвета на директорите на ЕЛАНА Финансов Холдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От гледна точка на Европа Германия е най-губеща и технически най-вероятно ще влезе в рецесия, но САЩ също губят, тъй като износът за Китай и вносът от тях променят структурата на тяхното вътрешно производство, потребление и експорт. Това мнение изрази Камен Колчев, Председател на Съвета на директорите на ЕЛАНА Финансов Холдинг, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Насилвайки банките да вземат още пари, те биват принуждавани да бъдат по-толерантни спрямо риска, а това може да им навреди при предстояща рецесия, както е в случая", посочи гостът.

Brexit

"До голяма степен ефектът Brexit е изконсумиран в Европа. Измеренията на процеса без сделка биха се изразили в сериозна рецесия и дългосрочен (3-5 години) спад във Великобритания, свързан с всичките негативи, които биха последвали, включително върху имотния пазар и пазара на труда".

САЩ

"Не мисля, че импийчмънт процедурата в сегашното си състояние влияе на пазарите. Тя ще им повлияе тогава, когато се стигне до гласуване в зависимост от това колко сериозни доводи ще се намерят срещу президента Доналд Тръмп. Пазарите там по-скоро се влияят от търговската война".

"Последното понижение от страна на Фед на лихвите отдавам по-скоро на несигурността, а не толкова на макроикономическа необходимост", твърди Камен Колчев.

Гостът смята, че рецесия в САЩ със сигурност ще има през 2020-2021 г. "Не се виждат предпоставки за мащабна дългова криза като тази през 2008 г. По-скоро се очаква нещо подобна на рецесията от 2001-2002 г.", отбеляза той.

По думите на Камен Колчев е трудно да се предскаже пробив в търговските отношения САЩ-Китай, при условие, че един от двамата главни преговарящи е непредсказуем.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес