Френската икономика разчита на услугите, облаците над Германия се сгъстяват

Очакванията са за спад на германския износ през следващите 12 месеца

Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Секторът на услугите движи икономическия растеж на Франция през този месец на фона на затрудненията пред производствения сектор, включително породени от коронавируса, съобщава Bloomberg.

Докато индексът на мениджърите по поръчките PMI на IHS Markit показва свиване в производствения сектор, този на услугите отбеляза неочакван растеж. Новините подкрепиха еврото, което поскъпна с 0.1% до 1.08 за долар днес сутринта.

Данните подчертават разделението в икономиката на еврозоната. Вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос посочи в четвъртък, че силният пазар на труда насърчава вътрешното потребление и помага за преодоляването на глобалната слабост. „Въпросът е колко дълго може да продължи това“, добави той.

Секторът на услугите се оказа буфер на спада в производствения във Франция. Графика: Bloomberg

Френският общ PMI се повиши до 51.9 пункта, надвишавайки очакванията на анализаторите. Индикаторът за производството се понижи до 50 пункта, сигнализирайки свиване за пръв път след средата на миналата година.

Индустриалните поръчки бяха частично засегнати от спада на глобалното търсене. Прекъсването в производството на Boeing след двете фатални катастрофи беше шок за френските доставчици.

В допълнение разпространението на коронавируса принуди много компании да преустановят операциите си в Китай.

Влиянието на вируса засегна най-значително Азия. Доклади от петък показват, че производството в Австралия и Япония се свива слабо, докато ранните износни поръчки на Южна Корея показват спад в търсенето от Китай. В Китай продажбите на автомобили се свиват с 92% през първата половина на февруари.

Междувременно напрежението се подновява за германската икономика заради спада на износните поръчки и притесненията в производствения сектор от въздействието на коронавируса.

Изненадващите добри данни за германската икономика може да се окажат не чак толкова положителни. Графика: Bloomberg

Очакванията са за свиване на износа от Германия през следващите 12 месеца, като фабриките продължават да съкращават служители и наемането в сектора на услугите се забавя.

Според IHS Markit, която предоставя данните, ръстът на индекса на мениджърите по поръчките PMI в сектора на промишлеността до 13-годишен връх вероятно се дължи на временно изкривяване, причинено до голяма степен от прокъванията на веригите на доставките.

Промишлената активност в доскорошната членка на ЕС Великобритания бележи по-добри от очакваните резултати през февруари, което е доказателство за възстановяване след стагнация от четвъртото тримесечие.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността в страната достига ниво от 51.9 пункта в сравнение с очакваните 49.7 пункта. Показателят за сектора на услугите се понижава до 53.3 пункта от отчетените през януари 53.9 пункта. Нивото на общия PMI за Великобритания остава непроменено в сравнение с януари - 53.3 пункта.

Последни новини
Още от Новини