Великобритания е близо до рецесия

Ситуацията в страната може да се влоши заради рисковете от Brexit без сделка

Снимка:  Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Великобритания се доближава до рецесия, след като несигурността около Brexit оказа негативно влияние върху сектора на услуги в страната, пише Bloomberg.

Растежът в сектора на услугите е почти в застой през изминалия месец, съобщава IHS Markit. Предходни доклади показаха, че строителството и производството в страната бележат сериозни спадове. Поради това се засилват опасенията, че британската икономика ще се свие с 0.1% през третото тримесечие, обясняват от IHS Markit.

Производството във Великобритания се понижи с 0.2% през второто тримесечие. Ако този сценарий продължи, страната може да навлезе в рецесия, преди да напусне Европейския съюз.

Бизнес активността в сектора на услугите е почти в застой през август, като притесненията около Brexit се засилват, което ограничава разходите на бизнеса и потребителите, коментира главният икономист в IHS Markit Крис Уилямсън.„Липсата на стабилен растеж в сектора на услуги засилва опасенията, че британската икономика ще навлезе в рецесия“, обяснява той.

Още по темата

Ситуацията може да се влоши, тъй като правителството на премиера Борис Джонсън ще се стреми да напусне икономическата общност без сделка. Тези притеснения удариха паунда, като валутата достигна най-ниската си стойност спрямо долара от началото на 2017 г.

„Ситуацията във Великобритания е напрегната заради несигурността, която беше предизвикана от Brexit”, казва главният икономист в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) Лоурънс Бун. „След като преговорите за Brexit започнаха, няма ръст на инвестициите. Това е така заради несигурната ситуация“, обяснява той.

 

Последни новини
Още от Новини