Сянката на предсрочни избори надвисва над Великобритания

Няма обстоятелства, при които бих попитал Брюксел за отлагане на процеса, заяви британският премиер

10:34 | 3 септември 2019
Обновен: 07:46 | 4 юни 2020
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Великобритания се насочва към трети избори в рамките на едва четири години, след като премиерът Борис Джонсън заяви, че предпочита да поеме риска от загубата на поста си, отколкото преговорите му с Европейския съюз (ЕС) относно Brexit да бъдат подкопани, пише Bloomberg.

В драматичен ултиматум Джонсън ще се опита да свика предсрочни избори на 14 октомври, ако изгуби критичния вот в парламента във вторник.

Решението на Джонсън е кулминацията в споровете между войнствения нов лидер, който смята, че заплахата за оттегляне от преговорите с ЕС му дава преднина, докато мнозинството от парламента е убедено, че напускането на Великобритания без споразумение ще доведе до огромни икономически загуби.

Стойността на паунда спадна до под 1,20 за долар рано сутринта във вторник за пръв път от 2017 г. насам.

Повече от 3 години след референдума за раздяла с блока Великобритания все още е разделена по отношение на Brexit – процес, който отрови политическия климат в страната, обърка и отчужди избирателите и подложи на тест отношенията ѝ с някогашните близки европейски съюзници.

Депутатите, които са против Brexit без споразумение, включително старши членове на Консервативната партия, ще се опитат да поемат контрол върху цялата работа на парламента във вторник, насочвайки усилията си към приемането на зоконови актове, които да накарат Джонсън да отсрочи Brexit в случай на липса на сделка до 31 октомври.

Премиерът посочи в понеделник, че ако противниците на сценария спечелят, той ще им отговори със свикването на предсрочни парламентарни избори.

“Искам всеки да знае, че няма обстоятелства, при които бих попитал Брюксел за отлагане на Brexit”, заяви Джонсън.