Исландия - криптовалутният рай на света

Електроенергията за копаене на криптовалути - повече от използваната от домакинствата

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Исландия е първата страна, която използва повече електроенергия за копаене на криптовалути, отколкото за своите домакинства - отчасти благодарение на електроцентралите, работещи с магма, пише EURACTIV, позовавайки се на The Guardian.

Цената на Bitcoin може и да се срина с над 50% от най-високите си нива през декември, но изглежда никой не е казал за това на Исландия, където криптовалутите и техния скок преструктурират икономиката.
Според Йохан Снори Сигурберсон от енергийната компания HS Orka добивът на криптовалути в Исландия вероятно ще удвои годишното потребление на енергия в страната до около 100 мегавата. Това е повече, отколкото използваната електроенергия от домакинствата в държавата с 340 000 жители, сочат данните на националният енергиен регулатор.

"Копаенето" е децентрализиран процес, който стои в основата на повечето криптовалути. Всъщност, една камара компютри се състезават в изгарянето на колкото може повече електроенергия и на всеки 10 минути един печели награда от 12,5 биткойна, което все още е достатъчно впечатляваща сума, въпреки последните спадове на валутата - 100 000 долара. 

С покачването на цената на биткойна се повиши и количеството електроенергия, нужно за получаване на възнаграждение за копачите. Това е и една от причините Исландия да е толкова популярна дестинация за копаене на криптовалути.

Защо Исландия е толкова популярна?

Отговорът е прост: местоположение, местоположение и вулкани.

Вулканите осигуряват на Исландия евтина и изобилна форма на възобновяема енергия. Геотермалните и водноелектрическите централи изобилстват на острова, намалявайки цената на електроенергията на едро, което позволява на миньорите да реализират по-високи печалби, докато използват компютрите си 24 часа в денонощието, 365 дни в годината.

Местоположението на страната, в най-северния край на Средноатлантическия хребет, осигурява второ предимство за копачите, извън наличието на магма. Арктическият въздух намалява необходимостта от инвестиране в скъпата климатизация за сървърните стаи, а това е от решаващо значение. Причината е, че специализираните чипове, използвани за добив на повечето криптовалути, генерират огромно количество топлина, когато работят с максимална ефективност.

Разбира се, дори ефективното охлаждане няма да помогне на копачите да печелят добре, ако цената на криптовалитети падне твърде много. Но има доста компании, базирани в Рейкявик, които могат да поемат и много по-голямо обезценяване на биткойна от това, на което бяхме свидетели.

Genesis Mining, например се мести в столицата на Исландия през 2014 от Германия, когато цената на биткойа е доста под 1000 долара.

"Това, което правим тук, е като добив на злато", заявява Хелмут Раут, оперативен мениджър на компанията. "Разбира се, и златните мини в крайна сметка се изчерпват. Кой знае, това може да се случи и с мините за биткойна, но това няма да ни спре да работим, докато си заслужава".

Последни новини
Още от Новини