Цените на хранителните продукти тръгнаха надолу заради коронавируса

Поевтиняването на храните е най-голямото от 2015 г. насам

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Забавянето на световната икономика предизвика най-големия спад в цените на хранителните продукти от 2015 г. насам на фона на понижаващото се търсене, съобщава Bloomberg.

Индексът за цените на хранителните продукти на Организация на ООН за прехрана и земеделие (FAO) се понижава с 4.3% през март, заяви институцията тази седмица. Това е най-значителното понижение след август 2015 г. Цените на храните  отчитат спад заради правителствените ограничения, касаещи свободното движение на хора, които доведоха до намаляване в търсенето на петрол и понижиха цените на черното злато.

“Спадът в цените е основно продиктуван от фактори, засягащи търсенето, а не доставките, като търсенето е повлияно от все по-влошаващите се икономически перспективи”, коментира в изявление старши икономист на FAO.

Базираната в Рим Организация на ООН за прехрана и земеделие, заяви, че следи отблизо цените и логистичните дейности за потенциално възможни нарушения във веригите на доставка, предизвикани от пандемията.

Най-голямо е поевтиняването при захарта, чиито цени се свиват с 19% спрямо февруари, тъй като по-малко хора консумират продукта извън домовете си, а спадът в цените на петрола понижи търсенето на етанолово гориво.  

“Цените на петрола се понижиха с над 50% през последния месец, което понижи търсенето на биогоривата - важен източник на търсене на пазарите на захар и растителни масла”, заяви анализатор на FAO.

Още по темата

Зърнените култури поевтиняват с 1.9%, отчасти благодарение на „балансираните и удобни“ доставки, дори когато коронавирусът затруднява корабоплаването и транспортирането в някои региони, съобщи агенцията. За разлика от тях цените на ориза се покачиха за трети пореден месец. 

Според FAO частичните прекъсвания на доставките и логистичните проблеми на отделни места няма да окажат значителен ефект върху световния пазар на хранителни продукти. 

 

Последни новини
Още от Новини от света