ЕК планира инициативи за по-малко отпадъци

Напоследък се отправя критика преди всичко към онлайн търговците на дребно като Amazon за разхищаване на годна за използване продукция

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Европейската комисия (ЕК) обмисля поредица от инициативи за по-малко отпадъци и повече рециклиране на суровини. Унищожаването на непродадени, трайни стоки трябва да бъде забранено в цяла Европа. Това е част от плана за редуциране на отпадъците и опазване на природните ресурси. Подробностите скоро ще бъдат представени в проектозакон, пише Die Zeit.

Напоследък се отправя критика преди всичко към онлайн търговците на дребно като Amazon, с обяснението, че твърде много продукти, които всъщност все още са годни за употреба, се изхвърлят.

В бъдеще мобилните телефони и други устройства трябва да бъдат проектирани така, че да могат да бъдат ремонтирани. Със своята концепция Комисията се надява на 700 000 нови работни места до 2030 г.

„Много устройства спират да работят, не могат да бъдат повторно използвани или рециклирани, направени са само за еднократна употреба, отправи критика вицепрезидентът на Комисията Франс Тимерманс при представянето на плана за действие на кръговата икономика. За да се стане Европа климатично неутрална и икономически конкурентна до 2050 г., да се опази околната ѝ среда, трябва да се пристъпи към кардинални проблеми.

Още по темата

По думите на еврокомисаря по околната среда Вирджиниус Синкевичус продължителността на употреба трябва да стане норма за електронните устройства, както и целенасоченото събиране и обработка на отпадъците от електронно оборудване. Комисията си е поставила същата цел за батериите.

Новите разпоредби имат за цел да намалят опаковките. За пластмасата трябва да има нови правила за използването на рециклирани материали, за избягване на микропластмасата и за използването на биоразградими пластмаси. Все още не са обявени конкретни мерки по въпроса за разделното събиране на отпадъците. Въпреки това ще се проучи алтернативата за създаването на хармонизиран модел за разделно събиране в рамките на целия ЕС.

Рециклирането на текстил също трябва да се увеличи, тъй като процентът на рециклиране в този случай е само около 1%.

По информация на ЕК около половината от всички парникови газове се отделят чрез добив и преработка на нови суровини. Днес само 12% от използваните суровини се връщат обратно в икономическия цикъл.

Последни новини
Още от Новини от света