Коронавирусът може да бъде мистериозната „Болест X“

Според Световната здравна организация този вид заболяване, което все още не е познато, може да предизвика пандемия

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Световната здравна организация преди години предупреди, че мистериозна болест X може да предизвика международна пандемия. Новият коронавирус, със своята способност бързо да се преобразува от лек в смъртоносен, се очертава като претендент, предаде Bloomberg.

От последните доклади, така нареченият вирус Covid-19, който не спира да се разпространява, от проява на леки симптоми се стига до смъртоносни през втората седмица. За по-малко от три месеца той зарази около 77 000 души, предимно в Китай, и уби над 2200 души. 1200 са болните извън Китай, допълни BBC. Само в Южна Корея случаите на болни се удвоиха до 433. На круизния кораб, спрян до Япония, вече има 600 болни. 

„Независимо дали ще бъде овладяна или не, тази болест бързо се превръща в първото истинско пандемично предизвикателство, което отговаря на категория болест X“, каза Марион Купманс, ръководител на отдел Вирусология в Медицински център на университета „Еразъм“ в Ротердам и член на комисията по спешни случаи на СЗО в материал за сп. Cell.

Сега болестта се е разпространила в повече от 20 държави и територии. Някои от заразените са се разболели без да имат връзка с Китай, съобщиха американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

"Все още не виждаме разпространение в Съединените щати, но е много възможно - дори е вероятно - това в крайна сметка да се случи", каза Нанси Месоние, директор на Националния център за имунизация и респираторни болести на Центъра за контрол на заболяванията.

За разлика от SARS, вирусът Covid-19 се възпроизвежда при високи концентрации в носа и гърлото, подобен е на обикновената настинка, и изглежда възможно да се разпространи от тези, които не показват никакви или леки симптоми. Това прави невъзможно контролирането с мерки за проверка на треска, които помогнаха за спиране на SARS преди 17 години.

20-годишна жена, пренесла вируса от епицентъра му - град Ухан, в своя град Анянг, не е имала симптоми, се посочва в списанието на Американската медицинска асоциация. 

Пет нейни роднини впоследствие развиват треска и респираторни симптоми. Covid-19 е по-малко смъртоносен от SARS, който бележи смъртност от 9,5%, но изглежда по-заразен. И двата вируса атакуват дихателните и стомашно-чревния тракт, чрез които потенциално могат да се разпространят.

Докато се съобщава, че повече от 80% от пациентите имат леката версия на заболяването и ще се възстановят, около един на всеки седем развива пневмония, затруднено дишане и други тежки симптоми. Около 5% от пациентите имат критично заболяване, включително дихателна недостатъчност, септичен шок и многоорганна недостатъчност.

Установено е, че възрастните, особено тези с хронични състояния, като хипертония и диабет, са изложени на по-висок риск от тежко заболяване. И все пак досегашният опит в Сингапур сочи, че пациентите без значителни съпътстващи заболявания също могат да развият тежко заболяване.

Ли Уенлианг, 34-годишният офталмолог, който беше един от първите, който предупреди за коронавируса в Ухан, почина по-рано този месец.

Лекарите, изследвали 50-годишен мъж, починал в Китай миналия месец, откриха, че Covid-19 е причинил суха кашлица в началото, което му позволило да продължи да работи. Но на деветия ден на боледуване той е хоспитализиран с умора и задух.

Той умира пет дни по-късно с увреждане на белите дробове, напомнящо за SARS и MERS, друго заболяване, свързано с коронавирус, съобщиха лекарите. Смята се, че лечението му е било грешно. 

Още по темата

Той е бил лекуван с кортикостероиди и с доза, по-висока отколкото е трябвало. 

Последни новини
Още от Новини от света