Как да бъдат спасени президентските избори в САЩ от външна намеса?

Среща между американски правителствени служители и шефове на технологичните платформи протекла с размяна на обвинения и взаимни претенции

Знак Like до централата на Facebook. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Знак Like до централата на Facebook. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

В последната седмица правителствени служители по сигурността са пътували до Силициевата долина, за да създадат дълбоки и здрави връзки с големите технологични компании. Целта е да се защитят идващите президентски избори през 2020 г. от чужди намеси и влияния. Това обаче не мина изцяло според плановете, пише Wall Street Journal.

На срещата в централата на Facebook Шелби Пиърсън – избрана да ръководи групата от разузнавачи за борба с изборните измами, е отправила ясно и категорично послание към събралите се шефове на технологични платформи – "Искаме да получаваме повече данни за вашите потребители".

Това настояване на правителствения служител е хванало останалите участници в срещата неподготвени и е възникнало известно напрежение, според запознати. После друг правителствен служител е пояснил, че става въпрос за данни, които законът разрешава да бъдат предавани на правоохранителните органи.

Представител на Twitter е посочил в отговор на това, че всъщност администрацията на Тръмп  не може да предостави достатъчно информация на технологичните фирми, касаеща заплахите за изборите, а не обратното.

Още по темата

Публично, участниците от технологичния сектор - Facebook, Alphabet (Google и YouTube), Twitter и Microsoft, са заявили, че срещата е била конструктивна. Според запознати, освен несъгласието по отношение на обема информация между компаниите и правителствените служители, друг необичаен момент от срещата е бил да се видят противоречията между отделни разузнавателни агенции, изразени открито.

В изявление, старши представител на разузнаването на САЩ е заявил, че среща с Шелби Пиърсън се оценява позитивно от всички участници в нея.

Усилията на технологичните платформи и правоохранителните органи в САЩ да намалят и прекъснат чуждото влияние в изборния процес датират от последните президентски избори, и до момента предприетите стъпки се изразяват основно в блокиране и премахване на подозрителни профили, групи и постинги. Напредъкът обаче се оценява като скромен. Желанието на технологичните гиганти е да не изглеждат твърде склонни да сътрудничат с разузнаването, за да не подронят още повече доверието на потребителите си. След случая с Едуард Сноудън, който разкри събирането на огромни масиви от данни за потребителите, и скандала с Cambridge Analytica, който разкри как тази информация може и се използва, доверието в социалните мрежи и без друго не е на особено високо ниво.

Последни новини
Още от Новини от света