В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Технологичните гиганти печелят битката за потребителя

Георги Малчев, маркетинг експерт, управляващ съдружник в Xplora BG, В Развитие, 12 септември 2019 г.

18:08 | 12 септември 2019
Обновен: 18:08 | 12 септември 2019
Георги Малчев
Георги Малчев

"Интересното е, че има една надигаща се вълна от прокурори в различни щати от двете различни партии, които повдигат случаи за Google и Facebook, по които да се произнесе съда. Под същата атака са и Amazon и Apple, всяка компания за различни неща", каза Георги Малчев, маркетинг експерт, управляващ съдружник в Xplora BG, в предаването В Развитие с водещ Живка Попатанасова.

Според нето е факт, че нито едно законодателство, дори и в САЩ и ЕС, не е правено за компании с този мащаб и за такива масиви лични данни. Неслучайно в ЕС законодателството за защита на личните данни отне толкова време.

"ЕС методично глобява Google, а САЩ започна да налага глоби на Facebook. Нещата се случват, но във всички случаи са закъснели и със задна дата. Дали това ще промени значително индустрията – не.
Тези компании имат огромна пазарна мощ, те могат да правят неща, които да убият даден бизнес. В ЕС имаше едно дело с глоба над два милиарда долара. То беше за това как Google настройва определени резултати да излизат в търсачката. Когато Google навлезе в Maps или нещо от типа, много бизнеси пострадаха", заяви Малчев.

"В европейски мащаб и в България над 60% от всички инвестиции в дигиталния маркетинг отиват в Google и Facebook. Тази тенденция расте и е трудно да се промени, защото те правят няколко неща. Първо „демократизират“ рекламата, а другото – те много работят върху развитието на самите платформи за реклама. Оттам можете да достигнете до почти всеки потребител, толкова често, колкото желаете и имате контекст за него – във Facebook интереси и семейство, или в Google имате контекст на цялото дигитално поведение", казва експертът.

"Те са много добри в това и когато спечелят и битката за интерфейса, т.е. откъде започваме, те могат много да променят начина на реклама", отбеляза Малчев.

Гигантите интегрират екосистемите си, и ако рекламите в медии ви дават достъп до човек веднъж, то Google и Facebook ви дават достъп до същия човек в много негови стъпки и вие знаете докъде е стигнал.
Когато има такъв мащаб на лични данни, е много трудно да се опазят. Това, което е много по-плашещо е, че с всяка интеракция в различните платформи ние оставяме сигнал. Имаше интересен казус с различни цени на часовници в Amazon, които явно се базираха на ценовата чувствителност на търсещите подобни стоки.

"Facebook имат методична политика да купуват свои конкуренти, както направиха с Instagram. Приложението Waze е на Google, които не го развиват, а поетапно изтеглят от него функционалности. Всяка платформа има своя стратегия към потребителя. Сложно е да се дефинира нелоялна практика и после тя да се докаже", посочва Малчев.

Той посочи като пример и как Apple деприоритизират други приложения, ако те имат подобни в своята екосистема.

По думите на Малчев, наличието на такива големи платформи води дотам, че много повече компании обмислят реклама и инвестиции в дигитален маркетинг, наблюдаваме ние като агенция. Те във всички случаи развиват пазара, но доколко помагат на конкуренцията, е трудно да се каже. Linkedin заприлича на Facebook с много от нещата, които предлага на потребителите си.

Тези компании ще растат и ще търсят нови ниши, те тестват в различни държави най-различни неща и това няма да се промени. Най-вероятно ще внимават повече и ще бъдат задължени да не се интегрират над определено ниво.

Целият разговор вижте във видеото.