Дигиталната валута на Facebook ще бъде блокирана в Европа

Libra е твърде рискова, заяви френският финансов министър Бруно льо Мер

16:18 | 12 септември 2019
Финансовият министър на Франция Бруно льо Мер. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Финансовият министър на Франция Бруно льо Мер. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Libra, новата дигитална валута на Facebook, ще бъде блокирана в Европа, защото е твърде рискова и заплашва суверенитета, посочи френският финансов министър Бруно льо Мер, цитиран от Bloomberg.

Libra, като валута, предложена от технологичен гигант, ще повдигне опасения относно пазарната доминация, ще заплаши суверенитета на държавите, увеличавайки рисковете за потребители и бизнеси и може дори да причини значителни глобални финансови неуредици, коментира Льо Мер в Париж.

„Всички тези притеснения за Libra са сериозни. Така че аз искам да бъда ясен: при тези условия ние не можем да одобрим развитието на Libra на европейска почва“, заяви още министърът.

Предложението на Facebook за нова дигитална валута притесни властите по света, след като планираното ѝ създаване беше обявено през юни. Глобални финансови ръководители се срещнаха по-рано във Франция тази година, като се съгласиха, че регулаторните и общи опасения трябва да бъдат адресирани, преди да може да бъде въведен подобен проект.

Льо Мер добави, че законодателите трябва да засилят работата си относно предложения за „обществена дигитална валута“, стартирайки с тях на срещата на Международния валутен фонд през октомври. Той посочи, че вече е обсъдил идеята с гуверньора на Европейската централна банка Марио Драги, както и с неговия наследник Кристин Лагард.

„Искам да имаме налични конкретни проекти през следващите няколко месеца“, заяви Льо Мер.