Мей иска отсрочка за Brexit от Макрон и Меркел

Преговорите между правителството и опозиционната Лейбъристка партия във Великобритания ще бъдат подновени

Френският президент Еманюел Макрон, британския премиер Тереза Мей и германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Френският президент Еманюел Макрон, британския премиер Тереза Мей и германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Британският премиер Тереза Мей ще разговаря с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел във вторник, като част от усилията ѝ да спечели кратко удължаване на срока до раздялата между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) на фона на опитите на някои от членовете на собствената ѝ Консервативна партия в Кралството да я отстранят от лидерския пост, съобщава Bloomberg.

Част от разговорите на тристранната среща ще бъдат темата за възможната отсрочка, която европейските лидери могат да предложат на Мей за Brexit въпреки липсата на напредък във Великобритания, както и поемането на ангажимент от страна на британския министър-председател, че самата тя или който и да е неин наследник няма да се опитват да възпрепятстват бизнес отношенията в блока.

Според германския министър по европейските въпроси Майкъл Рот Кралството не изпитва проблем с недостига на време, а с невъзможността си да вземе решение. Рот направи коментара си в отговор на въпрос от репортери какво би предложила Меркел относно дължината на времето, с което процесът може да се отложи.

Междувременно във Великобритания ще бъдат подновени и разговорите между правителството и опозиционната Лейбъристка партия след четири дни, по време на които двете страни си разменяха съобщения без да постигнат споразумение.

 

Последни новини
Още от Новини от света