Квантовите компютри - революция в действие в здравеопазването и кибурсигурността

Деян Михайлов, научен сътрудник в Института Макс Планк в Потсдам; Никола Кереков, Ratio.bg, Бизнес старт, 27.09.2019

"Основните приложения на квантовите компютри ни помагат да извършим експоненциално редица операции, които в момента биха отнели хиляди години дори на най-мощните суперкомпютри. Така ще бъдат революционализирани много сфери като киберсигурността, здравеопазването, изчисляването на логистични проблеми. Много клинични тестове могат да бъдат дигитализирани и автоматизирани", заяви Деян Михайлов, научен сътрудник в Института Макс Планк в Потсдам, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Днес е Европейската нощ на учените 2019. В нея от форума за наука Ratio са подготвили събитие на тема квантовите компютри. Според тях те пристигат с обещание за следващата голяма революция в технологиите.

"Европейската нощ на учените е една инициатива, която стартира през 2007-ма г. Тя е общоевропейска и е спонсорирана от ЕК по програми "Мария Склодовска-Кюри" и "Хоризонт 2020". Тя представлява серия от събития в различни европейски градове в последния петък от септември месец всяка година. Идеята е да се полуляризират постиженията на науката и учените и да се даде възможност на общество да влезе в контакт с учените", коментира Никола Кереков, Ratio.bg.

"Квантовите компютри са супер гореща тема от доста време. Те са инструмент, от който се нуждаем отдавна. Има множество проблеми, свързани най-вече с моделирането на естествени природни системи, тъй като те се подчиняват на други закони. Ние използваме класически бинарни компютри, а симулациите чрез тях невинаги са достатъчно достоверни", изтъкна Никола Кереков.

За да симулираме неща, които се подчиняват на квантови закони и теории на хаоса, е необходимо да използваме машина по сходен на квантовите компютри начин, стана ясно още от думите на Кереков.

Деян Михайлов спомена, че квантовите компютри възникват като идея още през 80-те години. "Оттогава насам е било цел на всички учени да бъде създаден квантов компютър. Да имаме напълно работещ квантов компютър днес ни пречи инженерната страна. Експерименталните устройства вече са достъпни за хората", подчерта той.

Квантовите компютри разчитат на квантовите битове, или кюбитове, допълни Михайлов.

Никола Кереков обобщи, че квантовият компютър е една революция в действие.

Последни новини
Още от Нотификации