Електрически алианс – VW и Ford поставят конкурентите под натиск

Двете компании разширяват сътрудничеството си в областта на електромобилността

Служител сдържи зарядно устройство за VW E-Golf на станция за зареждане пред автомобилния завод на Volkswagen AG в Цвикау, Германия, в понеделник, 17 юни 2019 г. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Служител сдържи зарядно устройство за VW E-Golf на станция за зареждане пред автомобилния завод на Volkswagen AG в Цвикау, Германия, в понеделник, 17 юни 2019 г. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Мястото на изявлението едва ли е избрано на случаен принцип. Нюйоркската фондова борса е само на няколко крачки, този район е домът на „Corporate America“. Изпълнителният директор на Volkswagen Херберт Дийс и неговият колега от Ford Джим Хакет избраха прекрасен хотел на Wall Street, където двамата да представят своя нов автомобилен съюз в петък. Така двамата изпълнителни директори искат да покажат на американския фондов пазар и финансовия свят, че искат да сключат съюз на силата, коментира Handelsblatt.

Алиансът в Ню Йорк е повратна точка. От ожесточени конкуренти в бизнеса с двигатели с вътрешно горене сега те стават партньори с въвеждането на електромобилността. Ford възнамерява да поеме от Volkswagen разработения във Волфсбург електронен комплект за изграждане MEB. MEB е съкращението за "модулен комплект за електрификация", платформа, с която в бъдеще ще бъде произвеждана голяма част от новите електромобили на VW.

Чрез съюзяването двата производителя могат значително да увеличат броя на електромобилите си и да зададат индустриални стандарти. Никога досега не е имало такава цялостна подмяна на частите за задвижването и каросериите. Това е съюз, който пренарежда баланса на силите в автомобилната индустрия. В бранша се твърди, че през следващите една до две години повечето други производители ще се нуждаят от партньорства, за да балансират синергиите и обемите в ерата на електромобилността. Сега Volkswagen и Ford възнамеряват да определят стандартите.

Още по темата

Никоя автомобилна компания с изключение на Tesla не разчита толкова радикално на електрическата мобилност, колкото Volkswagen. Херберт Дийс неотменимо разпореди влизането на автомобилната компания от Волфсбург в ерата на електричеството. Очаква се електромоторът да се превърне в най-важния двигател през следващите години. Първите фабрики за автомобили вече се преобразуват. Заводите, в които все още са монтирани дизелови и бензинови двигатели, вероятно ще бъдат изоставени в обозримо бъдеще.

Сега Volkswagen и Ford разширят сътрудничеството си, съобщи германският автомобилен гигант вчера след заседание на надзорния му съвет. Двете компании вече обявиха сътрудничество за микробуси и пикапи по-рано тази година, за да спестят стотици милиони евро от разходите за разработване. Повече подробности за новите области на сътрудничество ще бъдат обявени днес на пресконференцията. Автопроизводителите биха могли да обединят усилията си в разработването на електрически автомобили и автомобили без водачи, посочи DPA.

Пътната карта вече е готова: само до 2023 г. производителят на автомобили от Волфсбург ще инвестира повече от 30 млрд. евро в електромобилност. В началото на 2030 г. се очаква на пазара да се появи последният нов двигател с вътрешно горене на Volkswagen, който ще се продава до около 2040 година. Ако приемем, че животът е около десет години, последната кола с вътрешно горене трябва да изчезне от пътищата около 2050 година.

Последни новини
Още от Нотификации