Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Промените на германския трудов пазар ще засегнат европейската икономика

Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, Клуб Investor, 25.01.2020

Настъпва стагнация в автомобилния сектор. Производството на автомобили през 2019 г. се свива с 4.5 млн. броя на годишна база в световен мащаб, включително електромобили и конвенционални коли. Това каза Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Неслучайно германската автомобилна индустрия смята да съкрати около 50% от работната си сила през следващите 5 години“, коментира Фезелов.

Той посочи, че това до голяма степен се дължи на факта, че големите производители, като Volkswagen, Mercedes, BMW, са в процес на преход към електрически автомобили. „Там нещата са много по-роботизирани, много малко човешки труд се изисква при създаването им“, посочи гостът.

„Освобождаването на 400 хил. работни места ще се отрази върху европейската икономика“.

Фезелов коментира и сезонa на отчетите в САЩ. Според него най-неочаквано е доброто представяне на финансовия сектор.

„Това значи, че банките и нефинансовите институции са работили добре през изминалото тримесечие, независимо от търканията между САЩ и Китай“.

Според анализатора сред най-важните акценти от Световния икономически форум в Давос, които изпратиха положителни сигнали на инвеститорите през тази седмица, са обещанията на все повече компании за действия по отношение на въглеродната неутралност и към по-малката употреба на фосилни горива в дейността им.

Още по темата

Гостът се спря и на ралито при благородните метали. Фезелов прогнозира продължаващ ръст в цената на паладия.

„Платината е подценен метал. Тя проби 10-годишна съпротива, като се очаква обръщане на тренда при нея, т.е. завишено търсене“, каза още той.

Последни новини
Още от Клуб Investor