Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Европейските акции се представят вече доста по-добре от американските

Георги Георгиев, Карол капитал мениджмънт, Клуб Инвестор, 14 септември 2019 г.

Георги Георгиев Георги Георгиев

След поредната промяна в реториката между САЩ и Китай по отношение на търговските войни пазарите остават позитивни. Много от секторите, които бяха разпродавани, защото бяха свързвани най-вече с китайската икономика и зависими от нея, се възстановиха доста силно в последните две седмици. Това каза Георги Георгиев от Карол капитал мениджмънт, в предаването Клуб Инвестор с водещ Ивайло Лаков.

"Най-после европейските акции успяха да се представят доста по-добре от тези на американските компании. Основната причина е положителната реторика в развитието на търговската война, което е достатъчно за пазарите. Мечите настроения бяха на високо ниво, което е достатъчно за спекулантите да започнат да затварят късите си позиции в европейски акции. Някои акции, като Altus и европейските банки, отскочиха с по 15% за последните две седмици", каза още той.

Според Георгиев европейските акции са много по-подценени от американските.

"Третият фактор е зависимостта на тези сектори от продажбите в Китай, при автопроизводителите тази зависимост е около 25%, за DAX - около 8%, за S&P е около 5%. Всичко, свързано с негативните настроения около търговската война успя да се възстанови", заяви той.

За пазара в САЩ анализаторът смята, че остава позитивен, като дефанзивните сектори се представят много по-добре в последните месеци.

"Инвеститорите бяха доста уплашени от инверсията на кривата на доходността. След като отмина този момент на страх, се забелязва отново ротиране към по-рискови активи. До следващия месец, когато започват същинските преговори между САЩ и Китай, ще сме свидетели на такова позитивно развитие", обясни още Георги Георгиев. 

Според гостът златото е имало доста сериозна корелация през последните месеци с облигациите и по-специално 20-годишните облигации в САЩ. То служи като актив убежище и нвеститорите се насочиха към златото, когато търговската война беше в разгара си.

"Виждаме как големите икономики и големите центрлни банки трупат резерви в злато, което е предпочитан актив за тях", заяви Георгиев. 

По думите на експерта при петрола силно влияние оказва търговската война и очакванията за неголям ръст на световната икономика, което влияеше на цената. След като Доналд Тръмп махна Болтън от екипа си, това повлия негативно на цената му. Очакванията са, че е възможно Иран отново да влезе на пазара, което ще увеличи предлагането.

"Перфектното портфолио е пълно с дефанзивни активи, също ютилитис и недвижими имоти, залагаме и на европейски акции", убеден е Георги Георгиев. 

Според анализаторът криптовалутите са в безтегловност, тече консолидация, особено при биткойна, който остава криптовалута номер едно към момента. Инвеститорите го разпознават като основен актив. Все още опасността за по-сериозна корекция на ръста не е отминала и е възможно биткойнът да падне под цена от 10 хиляди долара до към 8 хиляди. Големите централни банки печатат фиатни пари, което ще повлияе позитивно на цената на биткойна в следващите няколко години.

Последни новини
Още от Клуб Investor