Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Красен Станчев: Кризите в България се дължат на лоши идеи

Красен Станчев, икономист, Бизнес старт, 30.01.2020

Според мен има опасност водната криза в Перник, разхищението на средства в здравеопазването и неразбориите около Наредба Н-18 да прераснат в сериозна политическа криза. Обществената тревожност е по всякакви поводи, като това се отразява на доверието в правителството. Това мнение изрази икономистът Красен Станчев в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Трудно е да се прецени кога България ще бъде член на еврозоната. При всички случаи обаче са ясни няколко неща.  Първо трябва да се формира банковият съюз, защото това беше едно от предварителните условия - следователно това няма да стане много бързо".

Според икономиста Европейската централна банка се е променила много в последните десет години, но особено в последните две. По думите на Красен Станчев не е работа на централна банка да се занимава с климатични проблеми. 

Умора от властта, липсата на експертен капацитет или сценарий за дестабилизиране на властта - на какво се дължат кризисните проблеми?

"Кризисните проблеми се дължат на лоши идеи", смята Красен Станчев. "Засилва се държавното регулиране и намеса. Имаме опит за преструктуриране на бизнеса, търговия с влияние и т.н., като се започне с енергетиката и се стигне до хазарта", допълни той.

Какво още каза икономистът по темата за общественото недоверие, олигархичните кръгове и други структурни проблеми в страната вижте във видео материала.

Последни новини
Още от Бизнес старт